Agencija za bezbednost saobraćaja: Prijavite se za besplatni zaštitni ram za traktor

Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenula je kampanju za traktoriste koju prati subvencionisana dodela zaštitnog rama za upotreblјavani traktor, za koju se sva zainteresovana pravna i fizička lica mogu prijaviti putem sajta Agencije.

Agencija je pozvala  sva zainteresovana fizička i pravna lica na teritoriji Republike Srbije koja ispunjavaju uslove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor, da zaključno sa 30. novembrom 2022. godine podnesu zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja za subvencionisanu dodelu.

Modeli i tipovi traktora za koje se vrši subvencionisana dodela ramova su IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549.

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture je opredelilo 125 miliona  za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama iz budžeta Republike Srbije u 2022 godini. Subvencija će se prema uredbi sprovoditi i u naredne dve godine u istom iznosu.

Sadržaj poziva za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog  rama za upotrebljavani traktor sa informacijama o načinu podnošenja, modelima traktora na koje se subvencija odnosi,  rokovima za podnošenje i potrebnoj dokumentaciji možete preuzeti OVDE.

Zahtev za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama podnosi se Agenciji za bezbednost saobraćaja u zatvorenoj koverti, na adresu: Agenciji za bezbednost saobraćaja, Bulevar  Mihaila Pupina 2, 11070 Novi Beograd, sa naznakom: „Zahtev za subvencionisanu dodelu novog zaštitnog rama”.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju da je jedna od glavnih mera za smanjenje broja stradanja usled prevrtanja i pokušaj minimiziranja povreda vozača traktora, kada dođe do nezgode je ugradnja ispitanih i odobrenih zaštitnih struktura (ramova). Zaštitni ram služi da pruži zaštitu vozača traktora prilikom prevrtanja. U poslednje tri godine, usled prevrtanja na traktorima bez zaštitnog rama, nastradalo je čak 86 lica, van javnih puteva( njiva, šuma, livada) .

U  Republici Srbiji u saobraćajnim nezgodama na putevima sa učešćem traktora poginulo je  78 lica u poslednje tri godine , što znači da je ukupno poginulo 164 u saobraćajnim nezgodama i događajima u kojima su učestvovali traktori, a bude povređeno oko 360 lica.

Procena je da u Republici Srbiji ima oko 100.000 traktora bez zaštitne kabine ili rama.

Najveći procenat upotrebe traktora bez zaštitnog rama ili kabine je u centralnoj Srbiji, čak oko 50%, dok je u Mačvi nešto manji i iznosi 45% a u Vojvodini iznosi 18%.

 

One thought on “Agencija za bezbednost saobraćaja: Prijavite se za besplatni zaštitni ram za traktor”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *