Apel nadležnih: Ne palite travu i nisko rastinje na otvorenom

Pomoćnik  načelnika  Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Davor Vidović apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer time mogu dovesti u opasnost sebe i živote drugih lјudi, ali i  ekosistem.

„Palјenjem trave i niskog rastinja na otvorenom, posebno u blizini šuma, može dovesti do velikih požara i ugrožavanja života i zdravlјa lјudi, kao i velike imovinske štete“, upozorio je Vidović.

Naglasio je da su prošle godine vatrogasci-spasioci intervenisali na gašenju 31.334 požara, od čega su polovina bili požari na otvorenom, u kojima je poginulo šest i povređeno 25 osoba.

Podsetio je da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spalјivanje strnjih ostataka useva, smeća i bilјnih ostataka i da je za nepoštovanje te odredbe Zakonom za pravna lica zaprećena kazna od 300.000 do milion dinara, a za fizička 10.000 dinara.

Prema njegovim rečima, zakonom je zabranjeno  i  loženje vatre u  šumama ili na udalјenosti manjoj od 200 metara od šuma.

Precizirao je da je zaprećena kazna za nepoštovanje ove odredbe između 10.000  i 50.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *