Bezbednost mladih i prevencija vršnjačkog nasilja je jedan od prioritetnih problema na kome moraju da rade zajedno civilni sektor, mediji i donosioci odluka

Bezbednost mladih i prevencija vršnjačkog nasilja je jedan od prioritetnih problema na kome moraju da rade zajedno civilni sektor, mediji i donosioci odluka, rečeno je na konferenciji o bezbednosti mladih u Nišu i prevenciji vršnjačkog nasilja. Konferencija je održana u organizaciji Udruženja mladih Okular iz Ćićevca i portala SE Serbia News iz Niša, a u sklopu projekta Beogradske otvorene škole Mladi i mediji za demokratski razvoj podržanog od strane Švedske.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović istakla je da će Niš biti prvi grad u Srbiji koji će otvoriti Svetovalište za rad sa decom koja trpe najteže oblike nasilja. “Ono će biti u sklopu regionalne Sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, sa posebno izdvojenim prostorom gde će se raditi upravo sa decom. U sklopu celog projekta ili ti nove usluge koje će pružiti zajedno sa Sigurnom kućom, radiće se i na prevenciji nasilja. Ono što je najznačajnije, radiće se i sa decom školskog uzrasta, govoriće se o tome šta je potencijalna opasnost koja ih vreba i kada je u pitanju vršnjačko nasilje kako ga prepoznati, kako i kome ga prijaviti i možda još značajnije je rad sa roditeljima, pedagozima, psiholozima i nastavnicima razredne nastave na podizanju nivoa svesti i opasnosti koje vrebaju našu decu”,rekla je Davidovićeva.

Kako je dodala postoji sve veći problem sa sajber nasiljem i sve više onih koji sa lažnih profila vrebaju mlade ljude i decu i tim pitanjem bi trebalo da se više pozabavimo svi zajedno. Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić kazala je da je Grad Niš formirao i Savet za bezbednost sa najstručnijim ljudima u gradu uključujući i civilni sektor.“Ovo je jedna u nizu konferencija koja će nam dati smernice kako biti spremniji da prepoznamo i sprečimo nasilje. Sigurna kuća u Nišu godinama unazad je u stalnoj vezi sa mladima i radi na podizanju svesti. Mladi su ti koji menjaju svet i oni treba da rade na menjanju predrasuda i streotipa koji se tiču nasilja. Mladi su ti koji će sutra da sklapaju brakove prema tome važno je da često pričamo o tome kroz ovakve okrugle stolove”, rekla Šćekić.

Predsednica Udruženja Okular Aleksandra Milutinović istakla je da moramo svi zajedno da se bavimo prevencijom jer kada se nasilje već desi tu ne možemo mnogo da uradimo. “Moramo da sarađujemo svi zajedno i da damo priliku mladima da iskažu svoje mišljenje kao i da radimo sa mladima konstantno, a ne samo kada se desi neki problem”, rekla je Aleksandra. Glavna i odgovorna urednica portal SE Serbia News Maja Kostić kazala je da mladi žele da se čuje njihov glas, žele više prostora u medijima za svoje vršnjake i da mladi nisu pasivni već da je potrebno da im se pruži prilika da oni iskažu svoje mišljenje na različite teme. “Potrebno je da mladi budu više zastupljeni u medijima i ne samo kada je u pitanju neki veliki uspeh mladih ili na žalost crna hornika već da se pitaju i za sve one teme koje ustvari čine svakodnevni život”, rekla je Maja.

Iz Centa za socijalni rad u Nišu istakli su da su nemili događaji koji su se dogodili početkom maja primorali  institucije da se sa pozicije identifikacije problema pomere ka nečemu što je praktično. “Odnosno da promišljamo šta bismo to mogli da učinimo kako bi naša deca bila daleko bezbednija i sigurnija. Centar za socijalni rad budući da je uključen u brojne prijave vršnjačkog nasilja, sprovodi aktivnosti savetovanja, ali mora da postoji čitav kontinuitet savetovanja te dece i njihovih roditelja na promeni uverenja i stavova. Sve ovo je bilo kao opomnena svima nama, navela je Sanja Sertić iz niškog Centra za socijalni rad.

Koordinatroka projekta za Niš ispred Udruženja Okular Lidija Tasić kazala je da su Nakon trodnevnog treninga koji se održao u Nišu u oktobru 2022. godine, mladi učesnici iz Niša, uključujući i nju odlučili su da se bave problemom
bezbednosti mladih u Nišu. “U okviru ovog projekta imali smo tri akcije, gde je prva akcija bila sastanak sa zamenicom gradonačelnice Dušicom Davidović, gde smo razgovarali o tome čime želimo da se bavimo u ovom projektu. Druga akcija bila je sprovođenje ankete o bezbednosti mladih u Nišu. Treća akcija bio je dijalog sa Kabinetomgradonačelnice u Nišu, gde smo, takođe, zamenici izneli relevantne podatke iz istraživanja, a na kome su učestvovali predstavnici i predstavnice učeničkih parlamenata srednjih škola u Nišu, ali i fakulteta, studentskih organizacija, Kancelarije za mlade i civilnog sektora koji se bavi mladima”, rekla je Lidija Tasić
na konferenciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *