Čitalići: Dve nagrade za doljevačke djake

citalici zlatiborFinale ovogodišnje  pete medjunarodne smotre Čitalića, zanimljivog obrazovno-vaspitnog projekta razvijanja veština čitanja i razumevanja pročitanog, okupilo je u Mačkatu, na Zlatiboru, tokom vikenda, mnogo ljubitelja pisane reči, a medju njima i sedmoro djaka doljevačke osnovne škole “Vuk Karadžić”. Za umeće u čitanju i razumevanju pročitanog nagradjeno je dvoje ovdašnjih čitalića. Tema ovogodišnje smotre je bila “Stopama velikana”.

Takmičenje je inače, organizovano u nekoliko disciplina. –U Čitalićima klikerašima nismo imali predstavnika, ali su zato doljevački osnovci bili jako uspešni u kategoriji Čitalići kreativci, koji su se takmičili u čitanju, beleženju i ilustrovanju  pročitanog. Sedam radova ušlo je u finale, a dva su se našla u najužem izboru, kaže u izjavi za radio Koprijan Vlasta Cenić, profesor srpskog jezika iz Kočana i jedan od prvih članova njenog autorskog tima.

Vladimiru Kociću iz Kočana i Janji Bošković iz Knežice pripala su dva treća mesta.

Inače, ideja o pokretanju jedne ovakve manifestacije nastala je u Aleksincu pre pet godina, a doljevački osnovci i njihovi mentori su joj se odmah na početku pridružili. Promovisanje ljubavi prema knjizi, kao osnovni motiv nastanka  Čitalića pokrenula je mnoge ljubitelje pisane reči, pa je projekat zaživeo i od septembra  ulazi u šesti krug, tako da se  može reći da je to jedna tradicionalna manifestacija, koja će, sudeći po interesovanju i te kako trajati.

Vladimir Kocić ( III mesto) sa učiteljicom Vesnom Dinić
Vladimir Kocić ( III mesto) sa učiteljicom Vesnom Dinić

-I ove godine je bilo je predstavnika velikog broja škola iz cele zemlje, od Kuršumlije do Novog Sada, mnogo dece ljubitelja knjige okupilo se na Zlatiboru. Na osnovu toga stičem utisak, što me jako raduje, da knjiga nikada neće izaći iz mode, uprkos naprednim tehnologijama. Od čitanja se postaje bolji i jači, pametniji, od čitanja se raste, poručuje Cenić.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *