Čitalići: Janja Bošković iz Knežice medju najboljima

media-share-0-02-05-a79b2abb6cdd6b97b35c9ecf4d5f6e33cb6da0831d6d18b051abe16327620324-947d3ee4-1826-4816-afde-48e5b1855350

Janja Bošković, učenica III razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” odeljenja u Knežici, je još jedan vrsni Ćitalić sa teritorije opštine Doljevac. Ona je, naime, na nedavnoj finalnoj smotri Čitalića,  vaspitno-obrazovnog  projekta, održanog u Mačkatu, na Zlatiboru, osvojila treće mesto, kao i Vladimir Kocić iz Kočana, o kojem smo već pisali. Zvanično oni su najbolji,  iz naše opštine, u veštinama čitanja, razumevanja i ilustrovanja pročitanog u ovom ciklusu Ćitalića. Inače, ovaj zanimljivi projekat ima za cilj približavanje najmladjih pisanoj reči i dobroj knjizi, navikama, koje bar prema rečima stručnjaka, polako gube bitku sa savremenim tehnologijama.
Da izuzeci ipak postoje dokaz su upravo deca poput Janje. Ljubav prema pisanoj reči i nesporni talenat, koji krase ovu devojčicu vidljivi su kako u dnevniku Čitalića, tako i u pesmama koje Janja  piše.

S obzirom na to da je tema ovogodišnje smotre Čitalića bila “Velikani Srbije”, pisala sam o Nikoli Tesli, ali i o romanu koji mi se najviše dopao, kao i o značajnoj ličnosti iz mog kraja.  Teslu sam odabrala, jer nam je omogućio da ne budemo u mraku.  Za značajnu ličnost iz mog kraja, izdvojila bih Dobrosava Randjelovića, koji je  našem selu obezbedio struju i vodu, kaže Janja u izjavi za radio Koprijan.

U Čitalićima će nastaviti, kako kaže, da učestvuje i dalje, a o Janjinom uspehu na tom polju govori i podatak da je i ranijih godina njen rad bio medju zapaženijima. – Prošle godine moj dnevnik  je bio najbolji u opštini Doljevac, a ove godine sam bila treća u Srbiji.  Jako volim da se time bavim, pa ću zato učestvovati i  narednom ciklusu Čitalića.

Janja, inače kući ima pravu malu bibioteku, očigledno svesna činjenice  da svako ko želi da bude dobar pisac ili pesnik, mora mnogo da čita, jer je to odlična gradja za sopstveni stvaralački rad.

U vreme kada je dobra knjiga u rukama djaka postala više izuzetak nego pravilo, ovakvoj deci svakako treba posvetiti puno pažnje i motivisati ih upravo preko Čitalića i sličnih projekata da svoj dar razvijaju, slaže se i Janjina učiteljica Jadranka Miljković. –Janja je veliki talenat za ovu vrstu stvaralaštva i imaće svu našu podršku da tako nastavi i dalje. Uvek rado čita svu literaturu primerenu svom uzrastu bilo da su u pitanju pesme ili proza, tako da od nje imamo velika očekivanja.

Dodajmo na kraju i to da je sedam radova doljevačkih djaka ušlo je u finale ove sezone, a dva, medju kojima i  Janjin,  su se našla u najužem izboru. Promovisanje ljubavi prema knjizi, kao osnovni motiv nastanka Čitalića pokrenula je mnoge ljubitelje pisane reči, pa je projekat zaživeo i od septembra ulazi u šesti krug.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *