CRTA: Kampanja funkcionerska pred lokalne izbore 16. decembra

Izbornu atmosferu u opštinama Lučani, Kula, Kladovo i Doljevac, u kojima se u nedelju održavaju lokalni izbori, karakterišu pre svega funkcionerske kampanje. U sve četiri opštine zabeleženo je intenzivno prisustvo republičkih funkcionera – od ministara do direktora službi i javnih preduzeća – praćeno zloupotrebom javnih resursa. Ovo su glavni nalazi Crta posmatračke misije čiji posmatrači prate izbornu kampanju na terenu.

Iako su u pitanju lokalni izbori, kampanja u ove četiri opštine poprimila je obeležja nacionalnih izbora. Više od 20 puta su republički ministri i funkcioneri posetili sve četiri opštine u poslednjih mesec dana, od kojih je više od polovine zabeleženo u Lučanima”, naveo je Raša Nedeljkov, šef Crta posmatračke misije.

Kampanja protiče bez konkretnih programa i poruka izbornih aktera. Liste partija na vlasti se oslanjaju na rezultate javne vlasti u prethodnom periodu, zamagljujući, pri tom, liniju između institucija i partije. Opozicioni blok u Lučanima se oslanja na negativnu kampanju protiv Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera.

Predizborna kampanja je obeležena atmosferom pretnji i pritisaka na birače i izborne aktere u svim opštinama. Pritisci i pretnje su, međutim, najizraženiji u opštini Lučani. Zabeležena su i dva incidenta – paljenje banera i napad na aktivistkinju Srpske napredne stranke, o kojima je javnost obaveštena putem saopštenja SNS-a. O ovim incidentima Crta posmatračka misija nije mogla da pronađe druge podatke, osim iz saopštenja stranke.

“Iz izbora u izbore umesto da beležimo unapređenje kvaliteta izbornog procesa, mi svedočimo da nema nikakvih pomaka na bolje. Umesto nuđenja konkretnih programa od strane lokalnih izbornih lista, republički funkcioneri koji su i istaknuti članovi političkih stranaka na vlasti vode lokalnu kampanju, dok opozicija svoje poruke svodi samo na napade na vladajuće stranke. Važno je da svi izborni akteri budu odgovorni i ne kreiraju atmosferu straha,“ ocenio je Raša Nedeljkov.

U kampanji su zabeležene i aktivnosti humanitarnog karaktera koje organizuju ili u čijoj organizaciji učestvuju opštine (besplatni lekarski pregledi, besplatni koncerti i kulturni sadržaji), a za koje postoje indicije da se radi o promociji stranaka koje čine vlast.

U dosadašnjem toku kampanje, Crta posmatračka misija nije zabeležila veća odstupanja u sprovođenju pripremnih radnji za održavanje izbora od strane lokalne izborne administracije.

 

Kompletan izveštaj o kampanji nalazi se na ovom link-u.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *