Dan opštine, 13.oktobar, u sećanje na oslobodjenje u Drugom svetskom ratu

13.oktobar je svake godine svečan dan u našem kraju, jer se upravo tada obeleževa Dan opštine, u sećanje na datum kada su ovi krajevi oslobodjeni od okupatora u  Drugom svetskom ratu. Svečana sednica, kao i niz propratnih dogadjaja biće organizovani i ovog 13.oktobra, u subotu, sa početkom od 10. časova, kada se očekuje dolazak gostiju. Svečana sednica opštinske skupštine počinje u 10.45 minuta u velikoj sali Javne biblioteke u Doljevcu. Tom prilikom okupljenima će se obratiti predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić, a nakon toga biće dodeljena priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Ceo dogadjaj biće propraćen kulturno-umetničkim programom i koktelom.

To je ujedno i dan kada se podsećamo svih žrtava i stradanja  naših predaka u borbi za slobodu, tokom tih ratnih godina. Naime, u prvoj polovini oktobra 1944. godine na ovim prostorima vodjene su žestoke borbe oslobodilaca potiv okupatora, kako nemačkih, tako i bugarskih.  U sklopu tzv. “Niške operacije”  krajevi koji sada pripadaju opštini Doljevac  vodili su konačnu i odlučujuću borbu za slobodu. U tim borbama učestvovala je 13.brigada 24. divizije, krenuvši  iz pravca Žitoradje, preko Toplice, vodeći borbe na prostoru donjeg Dobriča izmedju Toplice i Južne Morave.  13. brigada je krenula u ofanzivu 10. oktobra  da bi dan kasnije zaposela položaj: Šarlinac – Mekiš – Čapljinac – Batušinac. Neprijateljske snage nalazile su se kod Orljana i Doljevca, gde su imale jako uporište i odlično naoružanje. Istovremeno, 8.brigada krenula je s namerom da napadne neprijatelja u Brestovcu, Pukovcu i Doljevcu, a zatim da se prebaci preko Južne Morave, kod Klisure s namerom da se obezbedi od napada iz Niša. Kontinuirana akcija počela je od 20.časova, a okršaj je trajao celu noć. Rezultat te bespoštedne borbe ovdašnjih stanovnika da se konačno oslobode stranog jarma je proterivanje neprijatelja iz Pukovca.

Narednog dana nesmanjenom žestinom vodili su se okršaji koji su omogućili potiskivanje neprijatelja prema Kočanu i Doljevcu. I to je uspelo oslobodiocima, kojima gotovo ništa više nije moglo da stane na put, jer su posle tri i po godine okupacije konačno svojim mukama videli kraj.  Snage oslobodilaca prešle su Južnu Moravu kod Čečine i zaposele Klisuru. Na taj način prostor s leve strane Južne Morave je konačno oslobodjen, a borbe se sele na planinu Seličevicu. 13. oktobra 8.brigada prelazi na desnu stranu Južne Morave, sa zadatkom da oslobode tu stranu reke. Medjutim, jako uporište Nemaca bilo je baš na Seličevici, gde se razvija bespoštedna borba, ali je neprijatelj i u tom okršaju bio razbijen i proteran. Taj dan 13. oktobar u istoriji doljevačkog kraja označen je velikim slovima, i obeležava se kao Dan opštine.

Inače, najžešće borbe za oslobodjenje Niša odvijale su se dan klasnije 14. oktobra, na potezu od Malošišta do Niša, jer je neprijatelj tukao jakom artiljerijskom vatrom položaje oslobodilaca oko Malošišta i Vlasa. Konačno, u popodnevnim časovima 8.10. i 12.brigada ušle su Niš. Nakon godina ropstva ovaj deo Srbije mogao je da se nazove slobodnim.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *