Dobra priprema zemljišta presudan faktor za visok i stabilan prinos

pokrajinski_sekretarijat_za_poljoprivredu

Pravilna i blagovremena priprema zemljišta je presudan faktor za dobijanje stabilnih i visokih prinosa, savetuju  iz Poljoprivredno stučne službe u Nišu.

U oktobru, novembru, pa i decembru mesecu, a u zavisnosti od vlažnosti i pripreme zemljišta prognziramo prinose , kaže  zac radio Koprijan, poljoprivredni stručnjak, Ivan Rangelov.-U ovim mesecima na parcelama planiranim za jare(prolećne kulture) je potrebno izvesti, rasturiti i duboko zaorati mineralna i organska djubriva. Mineralna i organska djubriva neophodno je dozirati prema iznosu predhodne kulture, kao i porebi pojedinačne kulture .Svež i poluzgoreli stajnjak izvesti  i rasturiti tačno onoliko koliko može da se zaore odmah po rasturanju. Zaoravanje vršiti što dublje po mogućnošću i preko 35 cm.Pregoreli stajnjak rasturati  u proleće u predsetvenoj pripremi zemljišta i odmah ga zaoravati na dubini ne manjoj od 20-25 cm.

Rangelov takodje dodaje da je potrebno da poljoprivrednici iz ovog kraja mineralna djubriva doziraju  u zavisnosti od agrohemijske analize zemljišta i potrebe biljaka. Isto tako, neopodno je i zaoravati NPK djubriva sa manjim sadržajem azota,  a većim sadržajem fosvora i kalijuma(NPK 1:3:4 ili 1:3:6) u zavisnosti od kulture do kulture.

 J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *