Doljevac: Kapitalne investicije i u 2019.godini

Opština Doljevac i u ovoj budžetskoj godini odvojila je velika sredstva za investiranje u kapitalne objekte, objekte komunalne infrastrukture i javne objekte. Kako kaže Jovica Pešić, načelnik za privredu i finansije u lokalnoj samoupravi, sredstva će biti obezbeđena iz  sopstvenih izvora, ali se nada da će novac dobiti i kroz razne projekte, sa kojima su aplicirali kod resornih ministarstava.

  • U delu komunalne infrastrukture opština Doljevac je započela sanaciju lokalne putne mreže u vrednosti od preko 30 miliona dinara, krajem prošle godine, a u ovoj godini ostalo je da se realizuju radovi u vrednosti od 15 do 20 miliona dinara. Sličan iznos planiran je za nove radove, odnosno za sanaciju lokalne putne mreže-rekao je Pešić u izjavi za radio Koprijan.

Što se tiče vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda, naročitu u delo vodosnabdevanja, Pešić ističe investiciju, koju su već potpisali sa Evropskim progresom-EUPRO, koji će sufinansirati izgradnju magistralnog voda  kojim se nastavlja izgradnja vodosistema „Pusta reka“  i isti povezuje sa „NIVOS“-om , odnosno vodovodom grada Niša.

Ova izgradnja vodosistema kreće od severnog dela vodosistema u Čečini do Belotinca, odnosno Međurova. Vrednost radova je oko 30 milona dinara, a polovinu finansira EUPRO.

  • U postupku smo pripremanja dokumentacije i nadam se da će radovi na izgradnji ovog vodosistema početi krajem prvog kvartala ove godine- istako je načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac.

Za kanalisanje otapnih voda izdvojeno je od 10 do 15 milona dinara za nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Malošištu i Pukovcu, a biće završeni i radovi u Orljanu.

Što se javnih objekata tiče, prema rečima Pešića, najkapitalnija investicija,koja je započeta prošle godine, je završetak Obrazovnog centra u Doljevcu. Ove godine ostalo je za sufinansiranje, odnosno za završetak kompletnih radova, u vrednosti od 25 miliona dinara koji će biti završeni u relativno kratkom vremenu, a odnose se na finalne radove u unutrašnjosti objekta. Vrednost ove investicije je, podsetimo, preko 2 miliona evra u bruto iznosu.

Još jedna velika investicija je kompletna rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja predškolske ustanove „Lane“ u Pukovcu.

  •  Pored ove investicije imamo i nagoveštaj iz resonornog Ministarstva da će nam biti odbrena sredstva i za radove na staroj školi u Pukovcu. Ovaj projekat predviđa rekonstrukciju i diogradnju pomenutog objekta, a prostorije će koristiti predškolska ustanova- istakao je Pešić.

Od školskih objekata, krajem prošle godine, započeti su radovi u vrednosti od preko 70 miliona dinara na kompletnoj sanaciji, rekonstrukciji i adaptaciji škole u Malošištu, a pri kraju je projektovanje sanacije osmogodišnje škole u Doljevcu.

  • Ove godine uradićemo i projekte za radove na školskom objektu u Belotincu. U planu je, da kroz energetsku efikasnost, obezbedimo sredstva za izradu fasade sa izolacijom i zamenu kompletne spoljašnje stolarije škole u Belotincu- rekao je Pešić.

I dodao, na kraju, da se nada da će sredstva za radove na ovom školskom objektu u Belotincu biti odobrena, jer poslednjih osam godina u ovaj školski objekat je  najmanje uloženo.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *