Doljevac po drugi put domaćin: Slaughter art-horor festival u Doljevcu od 30. juna do 2. jula

Opština Doljevac će po drugi put, od 30. juna do 2. jula biti domaćin Internacionalnog festivala umetničkih horor filmova “Slaughter Festival”, koji će i ovoga puta biti održan u nekadašnjoj doljevačkoj klanici, a u organizaciji Udruženja građana iz Doljevca, Komplos Art Factory.

Svečano otvaranje festivala biće u glavnoj hali doljevačke klanice nastupom švajcarske grupe „URAL UMBO“ koja u polučasovnom programu izvodi autorsku horor muziku, a odmah nakon toga projekcijom filmskog ostvarenja „REZ“ oskarovca Mišela Hazanavicijusa. Veliki kuriozitet predstavlja činjenica da je ova „zombi komedija“ otvorila i prošlogodišnji kanski festival.

Na festivalu će biti prikazano tridesetak stranih i domaćih filmskih ostvarenja, na tri bioskopska
platna, od kojih će jedno biti u prostoru bivše klanice, a dva na otvorenom u krugu klanice. Pored toga, kao i
prošle godine, biće postavljen i 9D bioskop.

Organizatori festivala iz programa ističu nekoliko filmova, pre svega belgijski „MEGALOMANIJAK“, o bratu i sestri,
potomcima serijskog ubice koji kreću očevim stopama. To je jedan od najnagrađivanijih horora ove sezone, zatim dansku brutalnu crnu satiru o (ne)toleranciji, „NE GOVORI ZLO“, koja je pobrala neke od najvažnijih nagrada na festivalima, potom „ORGIJA MRTVIH“, košmaran, šokantan film iz Austrije, čiji je reditelj laureat Zlatne macole za film čiji je ovo nastavak. Tu je i „UROKLJIVO OKO“, španski „folk horor“ u stilu Giljerma del Tora, sa odličnom atmosferom i efektima, „ZLOČINI BUDUĆNOSTI“ kojim se kultni reditelj Dejvid Kronenberg najzad vraća svom osobenom spoju horora i SF-a i drugi.

Specijalni gost festivala je Dejan Zečević, reditelj horor-slešera T.T. SINDROM, koji će takođe biti prikazan na festivalu.

Najboljem od njih i ove godine biće dodeljena nagrada „Zlatna macola“ za najbolji dugometražni horor film.

Kako bi ohrabrili filmske stvaraoce, ove godine organizatori su raspisali konkurs za najnovije domaće kratke horor filmove, u trajanju 5-30 minuta. Najuspešnija ostvarenja biće prikazana na festivalu, a najboljem će pripasti “Zlatna macola” za najbolji domaći kratkometražni horor film.

Takodje, u prostorijama bivše klanice biće upriličena izložba rekvizita i fotografija Miroslava Lakobrije koju čine prepoznatljive maske, delovi tela, lutke i druge rekvizite iz domaćih i stranih filmova, a biće prikazan i izbor kratkih filmova koje je režirao.

U večernjim satima, tokom trajanja festivala, publika će imati priliku da isprati rad više balkanskih strip crtača koji će prepoznatljive strip i filmske heroje crtati sa temom Tvrđave Koprijan.

Slaughter festival je podržan na konkursima Ministarstva kulture i Opštine Doljevac.

Inače, u subotu 1. jula u Nišu, biće upriličena tribina „20 GODINA T.T. SINDROMA“ na kojoj će pored Zečevića i Lakobrije učestvovati i Nenad Bekvalac, poznavalac horor žanra, njegov kritičar i popularizator, a moderator razgovora je Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter Festivala.

Za publiku iz Niša biće organizovan besplatan prevoz do Doljevca za sve tri festivalske večeri, a polasci će biti u 18 i 18:30 iz Niša, sa parkinga ispred Doma Vojske.

Ulaz na sve projekcije, tribine i koncerte se ne naplaćuje, a za goste je organizovan besplatan kamp sa bazenom, teniskim terenima i ostalim sportskim sadržajem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *