Doljevac: Postavljeni detektori za merenje nivoa radona u školama i vrtiću

Početkom meseca u doljevačkoj OŠ „Vuk Karadžić“ postavljeni su detektori koji mere nivo prirodnog gasa radona. Ovi detektori meriće prisustvo ovog gasa tokom naredna tri meseca, a bitno je istaći da ne emituju nikakvo zračenje već služe da pruže informacije o tome da li su deca i osoblje škola i vrtića  izloženi nekom zračenju.

Ove detektore dobila je i predškolska ustanova „Lane“ u Doljevcu od strane Školske uprave Niš.

Kako kaže generalni direktor OŠ “Vuk Karadžić“, Goran Ilić, dobili su tri merača, a dva su postavljena u Doljevcu i jedan u školi u Belotincu.

  • Reč je o Projektu merenja koncentracije radona u školama i predškolskim ustanovama u Srbiji koji realizuje Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Mi smo dobili uputstva kako i gde se detektori postavljaju i mi smo u skladu sa preporukama to i uradili- kaže Goran Ilić.

Kako kaže Ilić, ovim merenjima biće izvršena kontrola vazduha u školskim objektima u Doljevcu i Belotincu, a po isteku merenja detektori će biti poslati u laboratoriju u Švedskoj, gde će biti urađena očitavanja. Rezultati koji budu pristigli daće realnu sliku da li ima većeg prisustva ovog radioaktivnog gasa, za koji stručnjaci ističu da može izazvati karcinom pluća.

Rezultati merenja koncentracije radona u školama i vrtićima biće predstavljeni javnosti.  Ako je u nekoj školi ili vrtiću zabeleženo veće prisustvo radona uprava te škole dobiće detaljna uputstva kako da otklone ovaj opasni gas.

Ilić je dodao da su detektori postavljeni u prizemlju škole, jer prema uputstvima taj gase se, ako ga ima, najviše akumulira u prizemnim prostorijama.

Podsetimo, radon je prirodan gas bez boje i mirisa. Na otvorenom prostoru je njegova koncentracija jako niska, ali u zatvorenim prostorijama, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama. U organizam se unosi respiratornim putevima i opasan je po zdravlje.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *