Doljevački đaci-“Pletemo torbicu za Dobricu!”

Projektna nastava pod nazivom „Nasmešite se kad kažete dete“, posvećena liku i delu čuvenog, nedavno preminulog pesnika Dobrice Erića danas je nastavljena kreativnom radionicom „Pletemo torbicu za Dobricu“ u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu.

Kako kaže profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić ova projekatna nastava, koja nosi naziv po stihu jedne pesme Dobrice Erića, trajaće  do kraja školske godine.

Tokom ovih aktivnosti doljevački đaci zasadili su šljive darovnice poklon đaka i njihove učiteljice Biljane Vulović iz OŠ „Sveti Sava“ iz sela Bare, kod Knića, rodnog mesta Dobrice Erića, a poslate su sa željom da se na taj način trajno sačuva sećanje na ovog  velikog pesnika.

  • Dobrica Erić je na svim svojim nastupima uvek nosio pletenu šarenu torbicu. Mi smo poželeli da takve torbice i izradimo, odnosno ispletemo. Danas smo počeli izradu torbica, a na kraju školske godine, kada bude završna priredba, svaki učenik nosiće jednu takvu torbicu, baš poput Erića- rekao je Cenić.
Kreativna radionica u Doljevcu

Tokom današnje radionice okupile su se bake, mame, nastavnice, učiteljice… One su plele ili heklale šarene torbice. Učesnice radionice iskazale su veliko umeće, a pored torbica od prediva i konca, isplele su i torbice od plastičnih kesa.

Profesor Cenić ističe da je ovo odličan primer kako se slobodno vreme može pametno iskoristiti.

  • Deca su bila oduševljena pletačkim sposobnostima žena, učesnica radionice. Devojčice su pokušale da i one uzmu učešća i ispletu torbicu koju će nositi na kraju školske godine. Neše devojčice ne znaju ni da pletu ni da vezu. A šta će im to? Upitaće neko. Pa treba će im, kako bi smo sačuvali naš nacionalni identitet- rekao je Cenić.

Sledeće nedelje doljevački đaci nastavljaju aktivnosti u okviru ove projekte nastave.

Biće veoma zanimljivo, najavljuje profesor Cenić, jer će za vreme velikog odmora, kada đaci užinaju, kuvati kačamak. Ovo je još jedna aktivnost kojom potvrđuju očuvanje naše tradicije, a Erić je bio veliki čuvar našeg pisma ćirilice i narodne tradicije.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *