Doljevački mali maturanti: Matematika laka, srpski težak

Više od 70.000 osmaka, medju njima i 156 budućih srednjoškolaca iz ovog kraja, danas su rešavali završni test iz matematike. I današnji test, kao i jučerašnji, prema rečima nadležnih iz doljevačke OŠ “Vuk Karadžić”, protekao je bez problema i nepravilnosti.

Utisak većine malih maturanata sa kojima smo danas razgovarali u Doljevcu je da je test iz matematike bio relativno lak, ali da je jučerašnji test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika bio mnogo komplikovaniji.  Sa time se slažu i tri devojčice iz Belotinca, koje su danas u matičnoj doljevačkoj školi, polagale malu maturu. – Iako su oba testa bila teška, nadam se dobrom plasmanu na listi za željenu školu. Inače, želja mi je da upišem medicinsku školu u Nišu, kaže za Koprijan radio Andjela Milošević. Njena drugarica Teodora Stevanović, koja se još uvek dvoumi izmedju pravo-poslovne i ekonomske škole, ima delimično drugačije mišljenje o težini testova.- Matematika nije bila toliko komplikovana, ali srpski jeste.  Sa njom se slaže i Sara Stevanović iz istog mesta. – I meni je jučerašnji test iz srpskog jezika bio zaista jako težak, dok je danas bilo mnogo, mnogo lakše.

Na kraju dodajmo i to da se mala matura završava  sutra  polaganjem kombinovanog testa, sa pitanjima iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna do osam sati. Nakon toga, nezadovoljni đaci mogu da se žale u školi već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.Konačne liste biće objavljene u četvrtak, 28. juna, a đaci popunjavaju i predaju liste želja 29. i 30. juna. Zvanični rezultati raspodele po školama biće objavljeni 8. jula, a naredna dva dana đaci će od osam do 15 sati moći da se upišu.

J.Kozomara/D.Dinić

(Foto:Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *