Doljevački stomatolozi sa predškolcima i školarcima obeležili “Nedelju zdravlja usta i zuba”

Nedelja zdravlja usta i zuba tradicionalno je i ove godine obeležena u Doljevcu, zanimljivim performansom nastalim u saradnji dečjih stomatologa Doma zdravlja, djaka i nastavnika ovdašnje škole i mališana sa vaspitačicama iz vrtića „Lane“. Jedna nedelja u maju mesecu posvećena je podsećanju šire populacije na neophodnost održavanja higijene usta i zuba od najranijeg uzrasta, kako bi se zdravlje zuba održao i u starijem životnom dobu. Prikaz je osmišljen na način zanimljiv i razumljiv i najmladjima,  kroz pesmice na ovu temu, zanimljive crteže, promovisanje zdravih stilova života. 

Moto ovogodišnje Nedelje zdravlja usta i zuba je, prema rečima dr Mirjane Nikolić, stomatologa doljevačkog Doma zdravlja „Od najranijeg uzrasta, do oralnog zdravlja“, a ovoga puta akcenat je stavljen na najmladju populaciju.

– Stomatološka služba u Doljevcu, inače, o oralnom zdravlju brine svakog dana, a naše aktivnosti tokom Nedelje zdravlja usta i zube samo podignemo na jedan viši nivo i animiramo lokalnu zajednicu, kaže u izjavi  za radio Koprijan.

Može se zapaziti dodaje,  da su djaci, kao i mališani predškolskog uzrasta svake godine sve aktivniji tokom obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba. – I što je još bitnije puno toga znaju  o oralnom zdravlju.To je rezultiralo i sve boljim stanjem zuba najmladje populacije, jer je sve manje dece sa pokvarenim stalnim zubima. Da bi se do toga došlo, veliku pažnju posvetili smo očuvanju mlečnih zuba, koji su ključni za razvoj orofacijalnog sistema i zdrave denticije. Sve je  manje dece koja imaju izvadjene šestice, koja najranije niče, a prva se pokvari. Zato i dalje apelujemo na roditelje da zubiće svojih beba peru od trenutka nicanja prvog zuba, vatom ili gazom i vodom.

Ipak,  zbog velike upotrebe slatkiša i dalje je jako zastupljen karijes ranog detinjstva.  – I tu upućujemo apel roditeljima da budu odgovorniji i konzumiranje slatkiša svedu na najmanu moguću meru, napominje dr Nikolić.

Inače, danas se na platou ispred vrtića, dosta crtalo na betonu, na temu oralnog zdravlja i zdravih  navika,  ali i recitovalo. Isidora, Marta, Mina  i Novak učenici OŠ „Vuk Karadić“ stihove su govorili i za Radio Koprijan. A vredni i rečiti bili su i mališani iz vrtića „Lane“ iz Doljevca, iz mešovite grupe uzrasta od 3 do 5 godina, koji su takodje pokazali svoje recitatorske i likovne sposobnosti.

 

 

J.K./D.D.

Foto: D.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *