Doljevačko „Carstvo slova, snova i stihova“ u Beogradu

”U carevini slova, snova i stihova,” naziv je književne večeri održane na Filološkom fakultetu u Beogradu, proteklog vikenda, u okviru 60-og Republičkog zimskog seminara za profesore srpskog jezika. Ovo književno veče, koje su organizovali doljevački prosvetari, ušlo je u zvanični program Republičkog zimskog seminara, a ovo je bila prilika da se tamošnjoj publici predstavi manifestacija „Sustreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu“ koja ove godine proslavlja jubilej, odnosno 20 godina.  Organizator skupa je književnik Vlasta Cenić.

  • Ove godine se obeležava jedan lep jubilej, odnosno  20 godina manifestacije pod nazivom „Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu“. Ova manifestacija je počela daleke 1987. godine, a organizator je bila OŠ u Doljevcu. U poslednjih pet godina organizator je Kulturno-prosvetno društvo „Trorečje“ iz Kočana- istako je profesor Cenić u izjavi za radio Koprijan.

Zimski seminar za profesore srpskog jezika, 60. po redu, na Filološkom fakultetu u Beogradu, bio je odlična prilika da se predstave kolegama.

  • Mi smo na  književnoj večeri imali zaista izuzetne učesnike:  dva doktora književnih nauka dr Miomira Milinkovića i doktora Boška Suvajdžića, dva gosta iz “Čitanke” Jasminku Petrović srpsku spisateljicu za decu i mlade i Branimira Ćulafića, pesnika. Oni su predstavljali mnogobrojne pesnike, goste iz „Čitanke“, koji su boravili u Doljevcu u proteklih 20 godina.

Gost književne večeri bila je i Ana Gligorijev koja je jedna od najboljih ilustratora slikovnica, udžbenika i romana za decu. Takođe, gosti večeri bili su i pesnici-prosvetari, od Kraljeva pa do Vojvodine, poput Mile Radojić iz Kraljeva, Nade Kljajić iz Barande, Anita Pešić je predstavljala naš kraj iz Niša, Mirjane Spasić iz Bora, Veselinke Jurić iz Beograda, Olivere Polić iz Beograda, Zorice Ivanović iz Paraćina, Lucije Tasić iz Valjeva, dakle jedan krug stvaralaca za decu širom Srbije.

  • OŠ „Vuk Karadžić“ iz Doljevca je bila domaćin ove književne večeri na Filološkom fakultetu u Beogradu, bilo je dosta publike, jer pored naše književne večeri bile su organizovane još dve i mi smo bili izuzetno dobro posećeni i ocenjeni. Naš program se zvao „ U carevini slova, snova i stihova“ i mi smo želeli da pokažemo da je Doljevac, kada se održavaju „Sustreti prosvetnih radnika stvaralaca za decu“ baš carevina slova, snova i stihova- rekao je profesor Cenić.

Kako kaže Vlasta Cenić, nije to bilo klasično književno veče, to je bila jedna prava pozorišna predstava koja je trajala 90 minuta, imali su cara i caricu, dvorsku ludu, zabavljače i svu potrebu svitu koja čini carski dvor.

  • U predstavi su učestvovale moje kolege, kojima sam neizmerno zahvalan i ovim putem želim još jednom da istaknem njihov trud i zalaganje da Doljevac predstavimo u lepom svetlu. U predstavi su učestvovali Danijela Stojanović, Desa Ranđelović, Tanja Stojanović, Dejan Mitrović i ja, odnosno to je bila ekipa koja je predstavljala carsku svitu. Pomogao nam je i Srđan Živković iz Prokuplja koji je glumio dvorskog zabavljača- istako je profesor Cenić.

Veliku podršku imali su i od kolega pa su među publikom bili i pedagog Jelena Stojiljković, profesor fizičkog vaspitanja Miroslav Stojković, ali i Marko Miletić i Ana Gajić Miletić iz kočanske crkve.

  • Kulturno-prosvetno društvo „Trorečje“ radi u okviru naše crkve, pa je ovo i prilika da započnemo obeležavanje osam vekova samostalnosti SPC-a- rekao je Cenić.

Kako je Cenić rekao na kraju na pravi način su počeli obeležavanje jubileja, odnosno 20 godina postojanja manifetscije „Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu“.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *