Druga nedelja Vaskršnjeg posta

Druga nedelja Velikog, Časnog posta zove se Pačista, jer dolazi iza čiste nedelje. Ova nedelja je posvećena Sv. Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu. Njega crkva naziva svetionikom pravoslavlja, utvrđenjem i učiteljem, dobrotom monaha, solunskom pohvalom i organom premudrosti. Njegova dela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Mošti mu počivaju u Solunu, gde se smatraju čudotvornim.

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena.

Sveti Grigorije je i učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog na Svetoj Gori, gde se i Grigorije zamonašio. Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Prema manastirskom pisanju većina ljudi pravi grešku, jer traže samo traže samo lepe i ugodne stvari i događaje, koji im omogućuju da što lakše i sa što manje truda žive svoj život.

Kada se počne okretati druga strana medalje – sa teškoćama, mukama i stradanjima, koje su u zivotu nerazdvojne od lepih i ugodnih stvari – tada oni počinju da traže izlaz iz nevolja koje su ih zadesile.

Tada počinju da misle o Bogu i polako dolaziti u hram Bozji, da bi tu potrazili utehu i izbavljenje od svojih nevolja.

M.Jovanović/

Autor: svetikralj.org.nz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *