Finale Čitalića: Aleksandru Randjeloviću iz Knežice i Novaku Ceniću iz Kočana prvo mesto, Vladimir Kocić iz Kočana drugi

Aleksandar Randjelović učenik 4.razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Knežice i Novak Cenić iz Kočana, učenik 3.razreda, ovogodišnji su najuspešniji čitalići kreativci za svoju starosnu kategoriju na Medjunarodnoj smotri Čitalića održanoj u Aleksincu, kolevci ove manifestacije, 19. i 20.maja.  Njihovi dnevnici bili  su najbolji u konkurenciji od nekoliko stotina radova učenika iz naše zemlje, ali i inostranstva. Drugo mesto za učenike 3.razreda pripalo je ovdašnjem djaku Vladimiru Kociću iz Kočana, koji je i ranijih godina bio visoko plasiran na ovoj smotri. Takodje, pohvaljeni su dnevnici Janje Terzić učenice 4.razreda iz Knežice i Sare Nikolić  učenice 7. razreda iz Malošišta. Za izuzetnu posvećenost razvoju ove manifestacije poveljom je nagradjen ambasador Čitalića,   profesor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu Vlasta Cenić. Inače, tema ovogodišnjih Čitalića bila je odabrana u čast dvestote godišnjice Vukovog rečnika, pa su sve aktivnosti , kojih u okviru Čitalića ima mnogo, bile tome posvećene.

„Bakin i dekin svadbarski rečnik“ doneo je Novaku Ceniću iz Kočana titulu najboljeg za učenike trećeg razreda. Njegov dnevnik  uradjen je u formi deverskog peškira, gde je za svako slovo njegova baka izvezla po jedan džep, a u svakom džepu  nalazile su se stare svadbarske reči poredjane po azbučnom redu. Takav unikatni rad nije mogao da ostane nezapažen, pa je Novak u ovom krugu Čitalića izborio prvo mesto. Bilo je naravno i drugih veličanstvenih dnevnika, u čijoj kreaciju su učestvovale cele porodica, tako da su Čitalići, može se slobodno reći, postali jedna prava porodična manifestacija,  u kojoj svi članovi porodice mogu da iskažu svoj talenat.

-Inače, do završnice ovogodišnjeg takmičenja nisu stigli doljevački čitalići klikeraši, s obzirom na težinu testova koji su se pred njima našli, ali zato imamo neke od najboljih kreativaca. Sve u svemu, možemo reći da  učenici, učitelji i nastavnici naše škole mogu da budu zadovoljni uspehom koji smo ostvarili na ovogodišnjem finalnom okupljanju Čitalića, kaže u izjavi za radio Koprijan profesor književnosti Vlasta Cenić. – Takodje, istakao bih i pohvalio trud naših učesnika uložen u pripremu izložbenog štanda škole „Vuk Karadžić“. Svoj doprinos dala su ne samo deca, već i mame i bake koje su pripremale tradicionalna srpska jela, a bili su izloženi i zanimljivi tradicionalni predmeti i rukotvorine, koje nam je velikodušno, za ovu priliku, pozajmio Dragoslav Ilić vlasnik etno kuće u Rusni. Iako nismo dobili nagradu za najuredjeniji štand bili smo i te kako primećeni u masi od preko šezdeset štandova svih škola učesnica.

Ambasador Čitalića, ovdašnji  profesor književnosti Vlasta Cenić takodje je jedan od dobitnika priznanja, pored Violete Jović i Gradimira Stojkovića za, kako piše u povelji koja mu je dodeljena, „predanu podršku ideji povezanosti i saradnje radi oplemenjivanja detinjstva magijom čudesnih svetova knjige“.  –Gde god krenemo mi, ambasadori Čitalića,  širimo priču o ovoj manifestaciji. To je naša misija na kojoj  predano radimo i zato nas je svake godine sve više. Rezultat toga je i medjunarodni karakter ovogodišnje manifestacije, jer je, pored takmičara iz naše zemlje,  bilo i učesnika iz Nemačke, Makedonije, Republike Srpske.

Preko 800 djaka sa roditeljima i nastavnicima, tokom dva dana, našlo se  na ovom okupljanju ljubitelja pisane reči, učestvujući pritom i na mnogobrojnim propratnim dešavanjima koja su organizovana.

Podsetimo na kraju, Čitalići, školski program razvijanja veština čitanja i razumevanja pročitanog, kao i pisanog izražavanja, od samog početka privukao je ljubitelje pisane reči i medju ovdašnjim nastavnicima srpskog jezika i književnosti i medju decom i svake je godine sve popularniji. Tome u prilog govori i činjenica da  na školskim takmičenjima  učestvuje u svakom novom krugu sve više djaka iz naše opštine.

Inače, i Čitalići će tokom leta odmarati, a od početka nove školske godine 01.septembra kreće i novi krug ove manifestacije, nadamo se još uspešniji za naše djake.

J.Kozomara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *