Građani naše zemlje, u ponedeljak 1.maja, slave Međunarodni praznik rada

uranak
foto ilustracija

Građani naše zemlje, u ponedeljak 1.maja, slave Međunarodni praznik  rada.

Mnoge ustanove, na teritoriji naše opštine, neće raditi zbog praznika rada.

Tako, pošta u Doljevcu otvoriće svoja vrata za klijente tek u sredu 3.maja, kao i Opštinska uprava. Što se tiče doljevačkog Doma zdravlja, pacijenti neće biti uskraćeni za usluge lekara. Ova ustanova radiće po sistemu 24-satnog  dežurstva 1. i 2.maja, dok će pedijatar raditi oba dana praznika.  Apoteka u Domu zdravlja u Doljevcu radiće u ponedeljak i utorak od 8 do 12 sati, a apoteka „NIŠ“ u centru Doljevca u vremenu od 8 do 15 sati.

Trgovine „Bambi“ i „Čutura“ radiće po uobičajenom radnom vremenu, a trgovina „Metro“ u ponedeljak radiće skraćeno, dok će u utorak radićti po ustaljenom radnom vremenu.

Prvi maj se poistovećuje sa Međunarodnim praznikom rada, koji je proistekao iz tradicije radničkog pokreta, ali , slavljenje prvog maja ima korene u drevnim paganskim praznicima prirode čije je poštovanje preživelo do današnjih dana.

Prvomajski uranak je narodni običaj i svetkovina koja se sastoji u tome da se 1. maja porani u prirodu ili čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru provede noć. Najčešće se tokom uranka sprema neko jelo u kotliću ili na roštilju. Među Srbima je ovaj praznik veoma rasprostranjen.

Gotovo svaki grad u Srbiji ima svoja tradicionalna prvomajska izletišta, a najčešće su to zelene površine izvan grada.

U Doljevcu izletnici najčešeće idu na uranak na brdo Kukumiga ili srednjevekovni grad  Koprijan. Takođe veoma atraktivna destinacija je i obala Južne Morave u Klisuri.

Prema rečima Bojana Tošića, v.d. direktora JKP Doljevac, sve zelene površine za izletnike su pokošene i sređene. Mada, apelovao  je na građane, da nakon izleta pokupe smeće i odlože ga u kantama za smeće tamo gde postoje ili da ga ostave u kesama koje će radnici komunalnog preduzeće nakon praznika sakupiti. On ističe, da godinama unazad imaju probelm nakom prvojanskih praznika jer su sva izletišta zatrpana raznim đubretom koje izletnici ostavljaju za sobom.

Mnogi naši sugrađani, prvomajski uranak dočekaće i na obalama jezera u našoj blizini poput, Bubličkog jezera, Bovanskog, ili Oblačinskog.

Vlada Jančić, upravnik hotela „Oblačina“ na Oblačinskom jezeru, kaže za radio Koprijan, da ova destinacija nudi mnoge zanimljivosti i priprodne lepote za izletnike. Takođe, kako napominje, sve cene su prilagođene prosečnom građaninu.

  • Prvo majski uranak se već dugi niz godina tradicionalno organizuje u našem hotelu. Tada imamo povećan broj gostiju, ali beležimo i povećanu posetu kampera koji dolaze na jezero već 30.aprila i uz logorsku vatru dočekuju uranak. Naš hotel organizuje razne vrste zabave za mlađe posetioce poput luna parka i raznih zanimljivih vozića. Gosti mogu da koriste i hotelski restoran čije su cene jako pristupačne .- kaže za naš radio upravnik hotela „Oblačina“

 

Na samom kraju napomenimo i apel Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da svi izletnici vode računa kada pale vatre u blizini šuma zbog eventualnig nastanak šumskih požara. U saopštenju građani se pozivaju da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena i da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume.

“U toku je kritični period pojаve šumskih požаrа koji predstаvljаju nаjveće neprijаtelje nаših šumа. ;Uzrok pojаve požаrа je u 98 odsto slučаjevа ljudski fаktor – nepаžnjа, nemаr ili nаmerno pаljenje”, navedeno je u saopštenju.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *