home Ekonomija, Vesti I jutros cene šećera u ovdašnjim prodavnicama i do 140 dinara

I jutros cene šećera u ovdašnjim prodavnicama i do 140 dinara

Nestašica šećera na rafovima u našoj zemlji nakon najnovije intervencije države trebalo bi da bude rešena. Nakon ograničavanja cene na 89 dinara za kilogram bez obzira na to o kom se pakovanju radi i puštanja na tržište oko 260 tona ove namirnice iz robnih rezervi, očekivanja su da nestašice više neće biti.

Od jutros se medjutim na rafovima pojedinih prodavnica koje smo obišli u našem kraju gotovo ništa nije promenilo. I dalje se po ceni od 139 dinara može kupiti šećer u rinfuzu težine 1 kg, kao i pakovanje od 750 grama po ceni od 119 dinara. Kilogramsko pakovanje, ali šećera u kocki košta čitavih 208 dinara.

Tako da, iako se u medijima govori o tome da ograničena cena stupa na snagu danas, stanje na terenu ne poklapa se sa tom informacijom. Istraživali smo zašto i da li trgovci time krše zakon.

Nadležni kažu da trgovci čekaju stupanje na snagu najnovije uredbe, što trenutno kako ističu nije slučaj, čime i odgovaraju na naše pitanje smeju li trgovci i danas da prodaju šećer po cenama kao i ranijih dana. Do stabilizacije cena doći će kažu verovatno narednih dana, a kada Tržišna inspekcija zvaničnim kanalima dobije uredbu, što se očekuje u narednih dan, dva, od tada će i moći da kažnjava nesavesne trgovce. Takodje, verovatno je i da prodavci čekaju zalihe iz robnih rezervi po regulisanoj ceni, koje se takodje očekuju od popodneva i sutra.

Do poremećaja na tržištu je, inače, došlo iz raznoraznih razloga, ali činjenica je da je država ranije ograničila cenu pakovanja od jednog kilograma, ali ne i cenu na džak, što je trgovcima ostavilo prostora za kalkulacije, prepakivanje i prodavanje šećera u rinfuzu po cenama koje nemaju ograničenje, što je možda bilo u neskladu sa dobrom poslovnom praksom, ali je bilo po zakonu.

Da li su trgovci povukli kilogramska pakovanja iz prodaje ili je problem bio kod proizvodjača ili pak pojedinih potrošača koji su pravili zalihe, ili do svakog po malo, ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali dok jedni na druge prebacuju odgovornost, takodje je činjenica da je do nestašice na tržištu došlo, a u krajnjoj liniji najviše je, kao po običaju, ispaštao prosečni kupac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *