Igor Jurić za radio Koprijan: “Peticijom tražimo doživotni zatvor za ubice dece”

dozivotnaPotpisivanje peticije kojom gradjani Srbije traže uvodjenje doživotne kazne zatvora za ubice dece, a na inicijativu  Fondacije Tijane Jurić, počeće 23. oktobra u 40 gradova naše zemlje.

Potpisi će biti prikupljani i  u našoj okolini, u Nišu, Prokuplju, Blacu, Leskovcu, Vranju, Gažinom Hanu, Vlasotincu, Kuršumliji i Aleksincu na vidno istaknutim i obeleženim mestima u centrima tih gradova, rekao je radio Koprijanu, u fono izjavi, osnivač  Fondacije ” Tijana Jurić”, Igor Jurić. Potpisi svih  građana koji se budu izjasnili za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece, biće nakon toga predati Skupštini Srbije, a plan je da bude prikupljeno  pola miliona potpisa.

Igor Jurić, otac ubijene devojčice  Tijane Jurić,  kaže je da bi ta kazna bila preventiva od ponavljanja ovako strašnih zločina. Uvodjenjem tog člana u Krivični zakon Srbije, ubice i silovatelji dece, maloletnika i bremenitih žena doživotno bi bili na robiji bez mogućnosti uslovnog otpusta, te samim tim daleko od svih onih kojima bi mogli da naude.

juric

-Kao društvo, imamo obavezu da stvorimo uslove za bezbedan život  sve naše dece. Zato je bitno da se maksimalnom kaznom zatvora kazne svi oni koji se usude da ubiju dete.  Razgovarajući sa gradjanima, došao sam do zaključka da postoji volja društva da se to uradi. Iako ovakav vid gradjanske inicijative nije bio čest u našoj zemlji ranije,  mi iz Fondacije se nadamo da ćemo uspeti u nameri da prikupimo 500.000 potpisa, uzimajući u obzir ozbiljnost problema sa kojim se suočavamo. Mi smo organizovali i niz tribina na kojima se govorilo o tome, a bili smo spremni i da saslušamo argumente i protivnika ove naše inicijative. Medjutim, nakon svih tih razgovora i sučeljavanja stanova, ja i dalje mislim da su naši argumenti jači i da imamo mnogo više činjenica na našoj strani kada tražimo uvodjenje doživotne robije  za ubice dece. Isto tako, napomenuo bih,  bilo je i predloga da se za ovakva dela uvedu još drastičnije mere, kao što je smrtna kazna, medjutim ja moram da istaknem da se, i pored svega što sam doživeo, ipak protivim tome, kaže Igor Jurić za naš radio.

Kako dodaje i te kako je neophodno da se ubice dece doživotno sklone sa ulica, te smatra da bi sadašnji  i budući roditelji, ali i svi ostali gradjani Srbije trebalo da  podrže predlog koji će  omogućiti  bezbednije okruženje za odrastanje dece. Podršku ovoj inicijativi već su dale neke poznate ličnosti, te se u Fondaciji nadaju da će  zakonodavac konačno usvojiti izmene Krivičnog zakona.

-Zahvalan  sam svima  koji su podržali ovu inicijativu i žele da pomognu, bilo da su u pitanju volonteri, ljudi koji žele da stave svoj potpis, kao i mediji koji su dali svoj doprinos da se podigne svest društva o ovom problemu, napominje Jurić.

Podsetimo još jednom, prikupljanje potpisa trajaće od 23. do 29. oktobra od 12. do 18. časova u 40 gradova naše zemlje.

 

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *