Javna biblioteka Doljevac – ambiciozni planovi i u sledećoj godini

biblioteka
Javna biblioteka Doljevac

Doljevačka Javna biblioteka, najznačajnija kulturna ustanova u opštini Doljevac, sa tradicijom dugom skoro pola veka, ovu godinu, prema rečima direktora Bogija Mitića, uspešno završava, a u tom pravcu nastaviće i iduće godine, stavljajući akcenat na unapredjenje bibilotečke delatnosti, profesionalno organizovanje kulturnih manifestacija, kao i završetak radova na dogradnji objekta u kojem se ova ustanova nalazi.

Skoro 50.000 knjiga krasi fond biblioteke, a ove godine obezbedjeno je oko 1400 novih naslova, što je rezultiralo velikim porastom broja članova. Formirano je ove godine i odeljenje za decu, koje je prilagodjeno potrebama najmladjih, a takodje obrazuje se i zavičajni fond.

Pored  svoje  osnovne  delatnosti, doljevačka biblioteka veliku pažnju posvećuje i raznoraznim kulturno-zabavnim manifestacijama.

Gosti biblioteke bila su najznačajnija imena naše književnosti poput  Raše Popova,  Ljubivoja Ršumovića, Predraga Markovića, Boška Prokića i drugih. Uspešno smo realizovali Smotru recitatora, mnogobrojne književne večeri, Dečju književnu koloniju, čiji će Zbornik biti pripremljen i odštampan već početkom iduće godine, doček Srpske nove godine, Dan biblioteke, Susret prosvetnih radnika- književnih stvaralaca za decu, Južnomoravske riblјe čarolije, razne verske  manifestacije, Litije u Dolјevcu i Sabor Sv. Jovana u Orlјanu, Likovnu koloniju, Bostanijadu u Mekišu, Svetski dan zdrave hrane, a imali smo i veliki udeo u organizaciji Žikine šarenice. Organizovali smo i humanitarni koncert, a prihod od tog dogadjaja bio je, podsetiću, namenjen deci oboleloj od cerebralne paralize, otpočeli smo  projekat “Nove zvezde sa nama” jednu potpuno novu manifestaciju, koja je već u prvoj godini postojanja privukla veliku pažnju javnosti iznedrila mnoge talente, što nam je i bio cilj, kaže Mitić.

Mnogo ambicioznije  planove imaju za  2018. godinu.

-Jedan od ciljeva Javne biblioteke je da u 2018.godini, stvori uslove za formiranje digitalizovane biblioteke, koja bi bila dostupna svim korisnicima na našem sajtu.Takodje, planirampružanje posebnih usluga za one korisnike koji se ne mogu služiti  redovnom bibliotečkoinformacionom građom kao što su osobe sa invaliditetom, bolesni i stari penzioneri u staračkim domovima. Kada su stara i nemoćna lica u pitanju, kao i određene kategorije invalida, imamo u planu da sa Crvenim krstom i Domom za stara i invalidna lica pokrenemo program dostave knjiga i štampe  u skladu sa mogućnostima ustanove, na kućnu adresu tih korisnika. Od Ministarstva za kulturu i informisanje tražićemo i naredne godine bibliobus (pokretnu biblioteku) kako bismo se približili svim građanima naše opštine, a samim tim i povećali broj korisnika biblioteke.  Isto tako, jedan od naših ciljeva je otvaranje dva ogranka biblioteke u Pukovcu i Malošištu.

Promocije knjiga, književnih stvaralaca pre svega iz našeg kraja, izložbe slika, predstave, filmske projekcije, razvijanje folklorne sekcije i modernog baleta, kao i škola za gajdaše su aktivnosti planirane su za 2018. godinu.

-Težićemo da u 2018. godini, primat damo književnicima  iz našeg kraja i  pesnicima koji pišu na lokalnom dijalektu.U ovoj godini, sa iskustvom iz prethodnog perioda, smatram da ćemo realizaciju planiranih manifestacija mnogo kvalitetnije i profesionalnije odraditi, tako da će sva kulturno-obrazovna dešavanja koja sam već pomenuo  biti organizovana i dalje pod našim okriljem, na vrhunskom nivou, dodaje naš sagovornik.

Značajan aspekt će i ove godine biti uredjenje prostora u kojem je smeštena Javna biblioteka, te je s tim u vezi u planu konkurisanje kod nadležnog Ministarstva za sredstva za završetak radova na  zgradi, kako bi se književni fond i zavidna kolekcija slika od preko 140 dela, smestili u prostor koji ispunjava sve standarde i kako bi se uredio  i nedavno dogradjeni prostor na spratu.

-U 2018.godini, planirano je da se proširi prostor za smeštaj književne građe kako bi se stvorili bolјi uslovi za njeno čuvanje i zaštitu.

Kako ističe, na kraju razgovora, doljevačka Javna biblioteka  nastaviće i dalje da sve svoje aktivnosti maksimalno približi ovdašnjem stanovništvu, kako bi ostala centar kulturnih dešavanja opštine Doljevac, što je njen primarni cilj.

J.Kozomara

 

 

 

 

 

 

 

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *