Kampanja „Na maturu bez automobila“ i u Doljevcu

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Doljevac uz podršku Agencije za bezbednost  saobraćaja organizovala je edukativno predavanje u okviru kampanje „Na maturu bez automobila“ u Srednjoj školi Doljevac. Juče su ovu obrazovnu ustanovu posetili predsednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Doljevac Gordana Cvetković, član Saveta Jovica Pešić i Marko Filipović iz PS Doljevac i tom prilikom održano im je predavanje o bezbednom ponašanju u saobraćaju i podeljeni edukativni flajeri.

Gordana Cvetković istakla je da se bliži vreme održavanja maturskih večeri i da je Agencija za bezbednost saobraćaja pozvala lokalne samouprave da se priključe realizaciji aktivnosti u okviru ove kampanje. Ove godine se za zajedničku realizaciju kampanje prijavilo više od 60 lokalnih samouprava, a opština Doljevac je među njima.

  • Mi smo juče posetili Srednju školu Doljevac i u saradnji sa PS Doljevac održali edukativno predavanje o značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju. Tom prilikom učenicima su prikazani i video spotovi koje je izradila Agencija za bezbednost saobraćaja i podeljen je štampani edukativni materijal. Osnovni cilj kampanje je ukazivanje maturantima da na maturu ne treba ići kolima, odnosno voziti, već zbog očekivane konzumacije alkohola, koristiti usluge taksi prevoznika ili pomoć roditelja i prijatelja- dodaje Cvetkovića.

Kako je istakao Marko Filipović iz PS Doljevac ova kampanja je usmerena ka učenicima završnih razreda srednjih škola i ovom prilikom, tokom izlaganja, učenici Srednje škole Doljevac mogli su da čuju sve o pogubnosti korišćenja telefona pri vožnji, nevezivanja pojasa, kao i o posledicama vožnje u alkoholisanom stanju.

  • -„Kampanja „Na maturu bez automobila“ je veoma važna, naročito za mlade koji imaju probne vozačke dozvole, jer mogu da čuju kakve mogu biti posledice neprilagođene vožnje ili vožnje pod dejstvom alkohola. Mi smo im prikazali i video spotove o saobraćajnim nesrećama. Ovakve kampanje, koje su praćene i video simulacijom ne samo da su edukativne, već pružaju mogućnost da se u bezbednim uslovima prikažu moguće posledice nebezbednog ponašanja u saobraćaju- istakao je Filipović iz PS Doljevac.

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Doljevac apeluje na maturante da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile u svojstvu vozača. Ova kampanja kontinuirano se sprovodi od 2014. godine i realizuje se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom saobraćajne policije, Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za borbu protiv droga, a ima za cilj da ukaže na rizična ponašanja mladih u saobraćaju, kao i na posledice tih ponašanja.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *