Klisura: Ni manjeg mesta, ni bogatije istorije i tradicije

Obronci Seličevice koji se uzdižu iznad Doljevca odvajkada su bili mesto značajnih istorijskih dešavanja, na raskrsnici puteva, kud su se još od rimskog doba kretali trgovci u vreme mira i vojske u vreme ratova. Tokom srednjeg veka, kada je opasnost od Turaka postala očigledna,  ova oblast je još više dobila na značaju kao pozicija sa koje se vidi veliki deo Niške i Leskovačke kotline i odakle su se, mogli nadgledati prometni karavanski putevi. Danas je na tom prostoru, izmedju Južne Morave i Koprijan tvrdjave smešteno jedno od najmanjih sela doljevačke opštine – Klisura. Malo po broju stanovnika, ali značajno kao naselje gde se više puta tokom godine održavaju zanimljive manifestacije, koje okupljaju veliki broj učesnika, i to ne samo iz našeg kraja.  Ni manjeg mesta, ni bogatije istorije, ni većeg broja zanimljivih kulturno-zabavno-sportskih dešavanja.

Već s prvim lepim danima 21.marta, na Svetski dan šuma, ovo naselje i šumske staze iznad sela vrve od lovaca, ljubitelja prirode i poklonika dobrog zalogaja koji se na lovačkim zabavama nekako podrazumevaju, uzimajući u obzir sve specijalitete koji se s puno posvećenosti pripremaju za tu priliku. Planinarski dom u blizini mesto je njihovog okupljanja, već nekoliko godina baš na ovaj dan, u organizaciji Udruženja lovaca, a uz podršku MZ Klisura.

Južno-moravske riblje čarolije

Jedna od najznačajnijih i svakako najpoznatijih manifestacija, koja već punu deceniju okuplja posetioce iz svih delova zemlje, a i šire su Južno-moravske riblje čarolije, koje uvek privuku i strastvene ribolovce i gurmane, sportiste, kao i ljubitelje prirode.Ova turističko-kulturno-sporstka manifesetacija, koja se održava krajem juna na obali Južne Morave  ispod naselja odavno je  izašla iz okvira lokalog dešavanja i dobila jednu širu konotaciju i veliki značaj.  Osnovna svrha manifestacije je razvoj seoskog turizma, negovanje amaterizma i razvijanje sportskog duha kod mladje populacije, s obzirom na sva takmičenja koja se tom prilikom održavaju, počev od  pripremanja riblje čorbe, pecanja, šaha, pikada, nadvlačenja konopca, obaranja ruku.

Takmičenje ribolovaca

Ribolovci imaju priliku za još jedno druženje na Medjunarodnom ekipnom  takmičenju u ribolovu, koje  takodje već deset godina  organizuje MZ Klisura, tokom avgusta meseca.Pored ribolovaca iz Srbije, svake godine ima prijavljenih ekipa iz regiona, a Makedonci i Bugari su stalni gosti.

Ovo malo mesto organizuje i dva sabora. Na Veliku Gospojinu 28.avgusta, veliki Sabor organizuje se kod, pre nekoliko godina izgradjenog, krsta, podignutog na mestu starog crkvišta iz vizantijskog perioda, kada je na ovom prostoru postojalo i naselje. Tome u prilog svedoči i podatak da se prilikom kopanja temelja zgrada u ovom selu, često  nailazi na ruševine manjih i većih gradjevina, koje su po materijalu i načinu zidanja datirane u period od 6. do 8. veka.

Crkvica kod Klisure (Foto: J.K.)

Još jedan Sabor u Klisuri obeležava se 14.septembra na praznik Sv. Simeona Stolpnika.

Pogled sa Koprijana (Foto: J.K.)

16.oktobra na Sv. dan hrane u Klisuri je takodje vrlo živo, jer se upravo tada organizuje niz dešavanja, od pripremanja tradicionalne i zdrave hrane, preko nekoliko predavanja na tu temu, a održavaju se i kreativne radionice na kojima učestvuje veliki  broj ovdašnjih djaka.

Uspon na Koprijan

Pored svega toga ovaj kraj, zbog srednjevekovnog grada Koprijana, koji se više od šest vekova uzdiže neposredno iznad sela, i koji i danas zaokuplja pažnju ne samo stručne javnosti, već i mnogih znatiželjnih posetilaca,  tokom većeg dela godine  posećuje i ogroman broj izletnika. Koprijan tvrdjava izgradjena je na mestu od izuzetnog strateškog i tranzitnog značaja  1371. godine, na temeljima još starijeg rimskog utvrdjenja. U podgradju Koprijana  otkriveno je naselje, kao i verski objekti i nekropole, te je to danas   jedno od najatraktivnijih izletišta za stanovnike ovog kraja, ali i posetioce iz mnogih drugih mesta.

Izletnici na Koprijanu

Promovisanje zdravog načina života, povratka ljudi prirodi, ali i isticanje tradicije i bogatog kulturno-istorijskog potencijala doljevačkog kraja osnovni je cilj svih ovih dešavanja, rekao nam je Radivoje Mitrović, iz MZ Klisura koji aktivno učestvuje u organizaciji svih tih dogadjaja.

Šah kao propratni deo svih manifestacija

Takodje, nezaobilazan propratni dogadjaj ovih manifestacija su i šahovska nadmetanja, bilo u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji, pod pokroviteljstvom šahovskog kluba “Koprijan” iz Klisure, čiji je Mitrović predsednik.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *