Kočane, selo poznato po mnogo čemu, pa i po kamenorescima

Učitelјsko selo Kočane, poznato po čak 114 učitelјa, a proslavilo se i po mnogim zanatima i zanatlijama koji su ovde živeli i radili. Danas je, na celoj teritoriji opštine Dolјevac, a i šire, najpoznatije po kamenorezačkim radnjama.

Prvi kočanski kamenorezac bio je Živadin Momirović – Živa (1926-2002.) koji je 1952. godine na svom kućevnom placu otvorio kamenorezačku radnju. Posao nije obavlјao sam već je uvek imao pomoć radnika i svojih sinova Radivoja i Novice. Živa je ovaj posao dobro razvio, jer ga je obavlјao profesionalno, sve do 1990. godine kada su posao preuzeli njegovi sinovi u zasebnim radnjama koje su otvorili na svojim kućevnim placevima, pošto su već bili odelјeni od oca. Danas kamenorezačka radnja „Sveti Arhanđel Mihailo“ u vlasništvu Živinog unuka Đokice Momirovića poseduje najmodernije mašine za obradu granita i jedna je od najrazvijenih radnji u Kočanu koja posluje pune 32 godine sa punih 70 godina tradicije. Pored toga od 2017. godine Đokin sin, a Živin praunuk (junion), Radivoje Momirović otvara sedmu po redu kamenorezačku radnju u Kočanu „MG Momirovic“. Živin mlađi sin Novica koji je godinama radio ovaj posao, pre nekoliko godina se povukao i posao prepustio svojim zetovima koji i danas rade, pod nazivom „Granit“.

Treću kamenorezačku radnju u Kočanu otvorio je Novica Milenković (1957-2006.) koji je nakon završenog osmog razreda započeo zanat keramičara. Nakon nekoliko godina zaposlio se u Slovenačkoj privatnoj firmi, tačnije u Novom Mestu. Sa firmom je često išao u Italiju kao i u Barselonu u Španiji u firmu Feat, gde je još bolјe usavršio ovaj zanat i postao vrhunski majstor. Jednog dana zapalio se magacin u firmi u kojoj je radio. Svi radnici su pobegli, samo je Novica ostao da gasi požar. Zbog tog podviga od vlasnika firme je bogato nagrađen. Ubrzo se sa tim novcem vratio kući i razmišlјao o poslu koji bi mogao da započne s obzirom na to da je sa sobom doneo dobar kapital. Odlučio je da posluša savet rođaka Vlaste Stojanovića i otvori kamenorezačku radnju. U odabiru imena kamenorezačke radnje Vlasta i službenik (kod koga su prijavlјivali radnju, valјda negde u opštini…) predložili su da radnja ponese ime „Španac“, s obzirom  na to da je dosta vremena proveo radeći u Španiji.

Te 1992. godine otvorio je kamenorezačku radnju na svom kućevnom placu gde je uspešno radio narednih 14 godina. Ubrzo je zaposlio nekoliko radnika koji su mu pomagali u ovom poslu. Kada su sinovci Dejan i Srđan odrasli i postali radno sposobni i oni su se priklјučili ovom poslu i sa stricem vredno radili. Novica je vredno i uspešno obavlјao ovaj posao i planirao preselјenje i proširenje svoje radionice, ali ga je iznenadna smrt, usled srčanog udara koji je doživeo u svom dvorištu za vreme radnog vremena, sprečila. S obzirom na to da se nije ženio i nije ostavio potomstvo, njegovu imovinu i kapital nasledili su njegovi sinovci Dejan i Srđan koji su u međuvremenu stekli bogato iskustvo u ovom poslu. Radnju su preselili na plac pored glavnog puta Niš-Leskovac koji je Novica još za života kupio, gde je planirao preselјenje svoje radnje. Ozbilјnim i poštenim radom znatno su uvećali svoj kapital, poseduju sve neophodne mašine za obradu mermera i sa nekoliko radnika posluju u punom jeku pod nazivom „Španac D.S.“ U ovaj posao uklјučene su obe porodice Milenković, kao i deca koja već stasavaju za rad. Kočančani najčešće sarađuju sa „Kuvarčiki“ kako ih u selu po nadimku oslovlјavaju. Ove godine proslavlјaju 30 godina svog postojanja i uspešnog poslovanja.

Četvrta kamenorezačka radnja otvorena je 04.04.2005. godine u vlasništvu braće Dušana i Ivana Ljubenović, koji su ovaj posao takođe započeli na svom kućevnom placu u Kočanu. Braća Ljubenović sa sedam radnika u svojoj firmi i svim neophodnim mašinama za rad, svoj posao punih 17 godina obavlјaju profesionalno i zbog toga imaju veliki obim posla. Kao i sa Špancima Kočančani često sarađuju i sa Ljubenovićima. Ljubenovići od samog početka svog poslovanja sarađuju sa Aranđelovačkom firmom „Šumadija Granit“ od kojih nabavlјaju materijal za rad koji često prosleđuju i ostalim konkurentnim firmama u Kočanu. Šumadija Granit je jedna od najvećih uvoznih firmi granitnih blokova u Srbiji. Materijal uvoze iz Italije, Španije, Indije, Afričkih zemalјa, Kine, itd.

Peta kamenorezačka radnja „Jovanović“ u Kočanu otvorena je 2007. godine u vlasništvu Nenada Jovanovića, koji je dugogodišnji i jedini kočanski mlinar. Radni prostor ove radnje nalazi se u Gornjem Dolјevcu na placu Nenadovog tasta, dok se izložbeni prostor nalazi u Kočanu preko puta mlina „Jovanović“. Ova kamenorezačka radnja takođe uspešno posluje i ove godine proslavlјa okruglo 15 godina svog postojanja.

Šesta kamenorazčka radnja u Kočanu nalazi se na samoj raskrsnici puta u vlasništvu Srđana Velјkovića. Ova kamenorezačka radnja još uvek nije dobro razvijena, ali posla povremeno ima.

Sedma je Živin praunuk Radivoje gore pomenut.

Osma kamenorezačka radnja je u pripremi, nalaziće se u centru sela pored seoske crkve, čiji će vlasnik biti Mikica Petković, profesor Fizičkog vaspitanja u OŠ Dolјevac.

Sve ove firme u zavisnosti od svog zalaganja uspešno rade i napreduju u ovom poslu. Redovno učestvuju u svim seoskim akcijama u vidu prikuplјanja novčanih sredstava u cilјu razvoja sela, humanitarnim akcijama, kao i akcijama od kulturno-istorijskog i verskog značaja. Posebno se izdvajaju „Sveti Arhanđel Mihailo“ i „Ljubenovići“, dok je kamenorezačka radnja „Španac D.S.“ glavni sponzor FK Radnički Kočane.

Marko Nikolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *