Lepo vreme izmamilo poljoprivrednike

Protekle jeseni ozimim usevima, uglavnom strnim žitima, u Nišavskom okrugu  je zasejana tek trećina planiranih površina. Ipak, čini se da će makar te parcele doneti prinose, jer je u prethodnom periodu bilo dovoljno padavina bez ekstremno niskih temperatura, što je prijalo biljkama. Takva zima doprinela je i da uslovi za prolećnu obradu i setvu budu daleko bolji nego jesenas.

  • Na teritoriji Nišavskog okruga usevi se nalaze u različitom fazama rasta, jer je nisanje bilo različito, odnosno usporeno, pa negde je do nicanjana useva došlo posle mesec dana. Poljoprivredni proizvođači koji su posejali pod tanjiračama i u optimalnom roku, uspeli su koliko-toliko da stvore optimalnije uslove za nicanje i rast useva, pa se ti usevi nalaze već na trećem ili četvrtom listu odnosno na početku bokorenja- kaže Saša Stanković iz PSS Niš.

Kako kaže Stanković obilaskom terena sugerisali su poljoprivrednicima da urade prihranu kultura.

  • Preporuka je bila da se prihrana obavi određenom vrstom KAN-a, odnosno u zavisnosti od pH vrednosti zemljišta. Na usevima koji su u fazi na dva lista, a većina useva je u toj fazi zbog kasne setve, nismo preporučili još uvek prihranu kultura, jer treba pričekati par dana da se razvije treći, odnosno četvrti list- kaže Saša Stanković, poljoprivredni stručnjak.

U toj fazi, kako kaže Stanković, kulture tada mogu najbolje da iskoriste prihranu, odnosno apsorpcija  azota je najbolja.

Usevi koji su skoro sejani izuzetno su dobro nikli na njivama, pa su prethodne padavine izuzetno bile korisne za kasnu setvu.

  • Jare sorte pšenice i ječma su u izuzetno dobroj „kondiciji“ i dobrih sklopova, čak i mnogo bolji u odnosu na ozime useve- ističe poljoprivredni stručnjak Stanković.

Mnoge štetočine nanele su štetu usevima, pa može na pojednim pacelama doći i do presejavanja kultura.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *