Likovna kolonija u Orljanu – odlična inspiracija, vrhunska organizacija

SlikeLikovna kolonija u Orljanu polako ulazi u svoju završnicu. 15-toro likovnih umetnika iz mnogih mesta u našoj zemlji nedelju dana stvara svoja dela, inspirisani motivima ovoga kraja, a zanimljivo je istaći da je medju njima i najmladja učesnica Petra Mladenović iz Donjeg Bunibroda kod Leksovca, učenica 4. razreda osnovne škole,  nadarena za slikarstvo.

Bratislav Andjelković
Bratislav Andjelković

Bratislav Andjelković jedan od najistaknutijih likovnih stavralaca kod nas, poznatiji kao Bata iz Vučja, istakao je u izjavi za radio Koprijan, da je raznolikost umetnika, specifičan  slikarski rukopis  svakog od njih, odlična kombinacija koja je za rezultat imala ovoliki broj slika  i ovakak njihov kvalitet.- Ova kolonija, a pratim rad mnogih, ima visoki kvalitet što nam daje mnogo prostora za stvaranje i mogućnost da deo svoje duše unesemo u nastali rad, tako da su sva dela  prepoznatljiva, kako po stilu svakog autora tako i po podneblju sa kojeg dolazimo.  Crkva Sv. Jovana Krstitelja na obliženjem brdu, praznik koji je za nju vezan i značaj koji ima za meštane Orljana, daje odredjenu notu ovoj koloniji, jer  u samoj potki duhovnog stvaranja jednog autora postoji  obaveza da naslika dela, koja imaju jednu posebnu konotaciju vezanu za ovaj značajan praznik, ističe Andjelković. –Dodao bih, kaže,  da je saradnja sa organizatorima  i ranije bila izvanredna,  i iz godine u godinu sve bolja, tako da mogu slobodno reći da   ovogodišnja kolonija može dobiti najviše ocene.

Petra Mladenović
Petra Mladenović

Petra Mladenović iz Donjeg Bunibroda kod Leskovca učenica četvrtog razreda, najmladji je učesnik kolonije i član Udruženja likovnih umetnika Niša. Njen mentor Bata iz Vučja, ističe da je kao vrsni talenat, već učestvovala na sličnim kolonijama, a imala je i niz izložbi, medju kojima posebno izdvaja učešće na izložbi u Parizu, kao i niz predstavljanja  u našoj zemlji. –Pogledavši jedan njen rad bilo mi je jasno, kakav talenat stoji preda mnom, tako da poslednjih šest meseci aktivno radimo na razvijanju njenih slikarskih veština.  

-Slikam od treće godine, a već sa sedam počela sam da slikam na platnu, kaže ova mala  umetnica.  Izlagala sam  i u inostranstvu, u Parizu, ali i ovde u mom kraju, u Leskovačkom kulturnom centru, u Nišu i na drugim mestima.  Jako volim da slikam, pa  planiram da se tome posvetim i kad odrastem, a imam i podršku roditelja, tako da se nadam da će mi se  želja ostvariti.

Dušan Matković
Dušan Matković

Dušan Matković iz Knjaževca je još jedan od učesnika Likovne kolonije. Kao neko ko često učestvuje na ovakvim dešavanjima, kako kaže prijatno je iznenadjen organizacijom i ambijentom ove orljanske kolonije. –Imali smo odlične uslove za rad i kao rezultat svega toga nastala su ova divna slikarska dela, napominje Matković.

Olivera Petrović
Olivera Petrović

Olivera Petrović iz okoline Vučja, je prvi put na jednom ovakvom mestu, jer je pre svega nedelju dana, završila akademiju. Kao vajarka i slikarka ovoga puta ipak se odlučila  za slikanje, stvarajući, kako kaže,  apstraktne motive.- Do sada sam izlagala na grupnim izložbama, jer smatram da je za samostalno predstavljane još uvek rano, a što se konkretno tiče ove Likovne kolonije, poneću svakako odavde vrlo pozitivne utiske.

Radovi nastali na koloniji
Radovi nastali na koloniji

Preko 40 slika nastalo je tokom ovih nekoliko dana u Orljanu, na osmoj Likovnoj koloniji, a deo tog stvaralaštva biće izložen u emisiji “Žikina šarenica”, koja će biti emitovana u nedelju iz doljevačkog Akva parka.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *