home Društvo, Vesti “Miholjski susreti sela” tokom leta u Doljevcu, potpisan ugovor u Ministarstvu za brigu o selu koje finansira projekat

“Miholjski susreti sela” tokom leta u Doljevcu, potpisan ugovor u Ministarstvu za brigu o selu koje finansira projekat

„Miholјski susreti sela“ okupiće ove godine blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, uz učešće oko 150.000 lјudi, a opština Doljevac biće medju njima. „Miholjski susreti“ se u našem kraju organizuju već neko vreme, a zahvaljujući saradnji lokalne samouprave i Ministarstva za brigu o selu ova lepa tradicija biće nastavljena i ovog leta, obuhvatajući čitav niz kulturno-zabavnih manifestacija u našem kraju.

Manifestacije će se širom Srbije održavati od 1. jula do 1. decembra ove godine, izjavio je u Palati Srbija ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, tokom jučerašnjeg potpisivanja ugovora sa predstavnicima lokalnih vlasti. Predsednik komisije za odobravanje sredstava po ovom konkursu bio je pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je tom prilikom istakao da ga raduje što se posle dugo vremena smer selo-grad menja. U ime opštine Doljevac ugovor je potpisao pomoćnik predsednika opštine zadužen za saradnju sa mesnim zajednicama Bratislav Jovanović. Sredstva, do 500 hilјada dinara po prijavi, dodelјuju se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje ove manifestacije. Pored pola miliona dinara koje je izdvojilo resorno ministarstvo za Doljevac, opština će uložiti još  isto toliko sredstava, a najveći broj dešavanja biće realizovan u saradnji sa Javnom bibliotekom.

„Miholjski susreti“ obuhvataju čitav niz kulturno-umetničkih sadržaja – folklor, izvorno pevanje, sviranje gusala i tambura, slikanje, literarne sadržaje poput recitovanja, pisanja pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice), tu su i zanatske i primenjene umetnosti-izrada rukotvorina, suvenira, tkanje, štrikanje, vez, pletenje. Mogu se organizovati i sportske aktivnosti od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomski specijaliteti – pravlјenje tradicionalnih jela i kolača. Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanjA u džaku.

Prema rečima direktora Javne biblioteke u Doljevcu Bogi Mitić na teritoriji naše opštine planirane su raznorazne aktivnosti počev od onih tradicionalnih do nekih novih, kojima ćemo prvi put imati prilike da prisustvujemo ili u njima učestvujemo. Neke od najznačajnijih su Južnomoravske riblje čarolije koje se pripremaju za 9. jul, Sajam zdrave hrane s jeseni, a u planu su i raznorazne sportske aktivnosti, jednom rečju šarolik program, gde će se gotovo svako pronaći. Sve to najavljuje nam jedno leto puno kulturnih dešavanja.

J.Kozomara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *