„Nađi vremena“ za besplatan ginekološki pregled

dom-zdravlja-doljevac
Dom ydravlja u Doljevcu

Opština Doljevac  i Dom zdravlja Doljevac podržli su kampanju “Nađi vremena” koja se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike

Srbije, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, u okviru koje će organizovati dane besplatnih preventivnih ginekoloških pregleda. Kampanja “Nađi vremena” ima za cilj da informiše žene o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka grlića materice.

Dan otvorenih vrata” za besplatne preventivne ginekološke preglede počeo je juče u doljevačkom Domu zdravlja i kako ističu iz ove ustanove, zabeleženo je veliko interesovanje žena za ovu vrstu pregleda.

Zbog velikog odziva, kako kaže glavna sestra Vesna Marjanović, ginekološki i ultrazvučni pregledi biće nastavljeni i sutra 26. i u petak 27 oktobra u vremenu od 8 do 18 sati, i napominje da na ovaj pregled mogu da se jave sve pacijentkinje bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne.

Sa ciljem da se omoguće bolji uslovi rada i unapredi zdravstvena zaštita žena, Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, donirali su novu opremu za ginekološku ordinaciju u Domu zdravlja Doljevcu. Podsetimo, ova donacija uručena je početkom ove godine, i doljevački Dom zdravlja dobio je savremeni ultrazvučni aparat za ginekološku službu.

Prema statističkim podacima, Srbija je među vodećim zemljama u svetu po broju obolelih žena od raka dojke i grlića materice:

  • Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji
  • Jedna od osam žena oboli od raka dojke
  • U Srbiji godišnje oboli oko 4.600 žena, a njih 1.600 izgubi bitku sa ovom bolešću
  • Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok oboljevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod ženske populacije u Srbiji
  • Svakog dana četiri žene obole od raka grlića materice
  • U Srbiji godišnje oboli više od 1.300 žena, a njih 500 prerano završi život

Kako je istaknuto u kampanji „Nađi vremena“ za pregled je dovoljno samo 30 minuta, a on ti može  sačuvati život i unaprediti zdravlje.

Kampanja „Nađi vremena“, koju finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES, ima za cilj unapređenje reporuktivnog zdravlja žena u devet programskih opština – Aleksincu, Beloj Palanci, Brusu, Babušnici, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Knjaževcu, Merošini i Svrljigu.

 

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *