Nastavljeno suđenje za smrt Željka Ristića iz Šainovca- Odbrana prikazala video zapis o pijanstvu Miodraga Perića

Emitovanjem video zapisa iz kafane u kojoj se Miodrag Perić (39) iz Šainovca provodio neposredno pre nesreće koja je života koštala njegovog komšiju Željka Ristića(19) nastavljeno je suđenje pred Višim sudom u Nišu za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje se Perić tereti.

Snimak je prikazan na predlog Perićevog advokata Milana Petrovića, a u cilju dokazivanja da njegov klijent nije bio u stanju da upravlja vozilom u trenutku nesreće zbog ekstremnog pijanstva. Periću se na teret stavlja da je vozeći „golfa“ pijan, naleteo na Ristića, a optuženi se brani da kobne noći nije on bio za volanom, jer je bio toliko alkoholisan da nije mogao da stoji na nogama, a kamoli da vozi, već da je upravljao svedok Marko Disić, koji je prema dosadašnjim saznanjima bio suvozač. Marko Disić je odbacio sve optužbe nazvavši Perića „lažovom i sramotom za ljudski rod“.

  • Ovaj snimak je dugo vremena bio u predmetu, a nikada nije predložen kao dokaz. Odbrana je insistirala da se snimak prikaže da bi se dokazalo ono što je moj klijent sve vreme tvrdio. Na tom snimku se vidi da se okrivljeni ponaša onako kako je sve vreme tvrdio i kako je naveo u svojoj odbrani, odnosno da je konzumirao ogromnu količinu alkohola. Imajući u vidu i nalaz veštaka medicinske struke da u takvom  stanju nikako nije mogao da upravlja vozilom, očekujem da će na narednom pretresu kada će svoje mišljenje izneti veštak mašinske struke i stručnjak za DNK tragove doći do prave istine- kaže advokat Petrović.

Na petnaestominutnom snimku koji je prikazan u sudnici Višeg suda u Nišu, vidi se Perić kako ulazi u šank i sam bira flašu viskija, potom se vraća i grli šankera, skida majicu i igra u delu gde su stolovi, kleči na kolenima i ustaje, igra oko stolova, ulazi u šank bez majice i pušta muziku na računaru. Sve se to dešava dva sata pre kritičnog događaja, ali se na snimku ne vidi daje, kako Perić tvrdi, bio toliko pijan da je pao pod sto.

  • Pio sam prvo pivo, pa smo onda okrenuli na viski. Tu prvu flašu smo popili za oko 15 minuta. Onda sam nastavio da pijem viski, flašu koja se vidi na snimku kako je uzimam iz šanka popio sam „na eks“ – rekao je Perić

On je rekao da to nije ceo snimak i da je Disić pokazivao jednom drugu delove snimka na kojem se vidi kako je pijan pao u šanku i sa stolice, te da je tom prijatelju rekao da je Perić „jedva stajao na nogama“. Perić je rekao da ne zna da li je snimak koji je dobio sud skraćivan, ali je evidentno da tih delova nema.

Na delu snimka se vidi i Disić kako takođe skida majicu i igra. Perić je potvrdio da je on na snimku iz kafane u „Akva parku“, s tim da je snimak nastao na početku kobne večeri oko 20.30 do 21 čas, a ne oko 23 časa kako stoji vreme na njemu.

  • Videli smo nedvosmisleno da se na tom snimku okrivljeni ponaša onako kako je naveo u svojoj odbrani i praktično je ovaj snimak potvrdio njegovu odbranu da je konzumirao ogromnu količinu alkohola, što još jednom ukazuje na to a imajući u vidu i nalaz veštaka medicinske struke koji su analizirali celu situaciju i dali svoj stručni nalaz i mišljenje, on nikako nije mogao da upravlja ovim vozilom, nije mogao da bude vozač. To je još jedan dokaz koji smo danas izveli i očekujemo da ćemo na narednom pretresu na kojem će biti saslušani veštaci mašinske struke i veštak koji je radio DNK tragova, moći da najzad dođemo do prave istine i najzad utvrdimo ko je upravljao vozilom u kritičnom događaju- rekao je advokat Petrović.

Na sledećem ročištu će biti saslušan saobraćajni veštak Dragan Marković i veštak sudske medicine dr Miroslav Milić koji je radio DNK analizu uzoraka iz unutrašnjosti vozila, koje je obavljeno kako bi se utvrdilo ko je vozio „golf“ u kobnoj noći.

  • DNK analiza je završena, tragovi su fiksirani i analizirano je čiji su tragovi i kome pripadaju, ali mi čekamo veštaka da nam pojasni kako je i na koji način našao te tragove, šta oni znače i čiji je većinski doprinos na onim mestima na kojima bi vozač i onaj koji je upravljao vozilom morao da ostavi trag – dodao je advokat Petrović.

Suđenje se nastavlja 25.novembra.

Narodne Novine/Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *