Promocija treće knjige o Nemanjićima – “U ime sina” autora D.Stojiljkovića i V. Kecmanovića

Najnovija knjiga iz serijala o Nemanjićima, pod nazivom “U ime sina“, autora Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića, predstavljena je sinoć čitaocima u ovom kraju, na književnoj večeri u niškom Domu vojske. Promocija je, inače, održana u okviru izložbe radova Darka Paunovića, slikara i strip autora, koji je  ilustrovao ovu  trilogiju o najpoznatijom srpskoj srednjevekovnoj dinastiji.

18447236_2334713773336586_3543343010128476576_nOvom knjigom zaokružena je priča o Stefanu Nemanji, a autori već najavljuju nove književne poduhvate. Naime, kako su istakli, s obzirom na veliko interesovanje i dobar prijem kod čitalaca, a i iz želje  da književno obuhvate ceo nemanjićki period, tako značajan za nas, u najavi je i rad na novoj trilogiji o Svetom Savi, Rastku Nemanjiću, prvom srpskom arhiepiskopu.

18446535_2334713716669925_263213736253212299_nZa one koji  još uvek nisu pročitali ova štiva, knjiga prati život Stefana Nemanje od rane mladosti i kako stoji na njenim stranicama to je priča o ”dečaku koji je postao ratnik, ratniku koji je postao državnik i državniku koji je postao svetac.” U prvoj knjizi “U ime oca”, autori su opisali stasavanje u ratnika, kasnije u državnika, mladog Stefana Nemanje,  u drugoj, koja nosi naziv “Dva orla” centralni dogadjaj je sukob Nemanjin sa Manojlom carem Vizantije, kao i susret sa Fridrihom Barbarosom, koji se odigrao na ovim prostorima.  U trećoj, kako su nagovestili pisci, akcenat je stavljen na pozne godine ovog velikog državnika, ali i stasavanje mladog Rastka Nemanjića.

Na srpskoj književnoj sceni teško je danas izdvojiti se, tim pre jer je poslednjih godina prisutna hiperprodukcija, pa je uspeh ove trilogije tim veći. Na osnovu toga mogu zaključiti da je ovo serijal koji će, i te kako, dugo trajati, istako je na promociji Dejan Stojiljković, jedan od autora. Inače, manje je poznat podatak da je prvobitna ideja bila snimanje istoimene serije u režiji Dragana Bjelogrlića, za koju je trebalo da nas dvojica napišemo scenario, ali se zbog ograničenih finansijskih sredstava od te priče odustalo. Zato je sada pred vama knjiga.

Ovo je drugi naš zajednički projekat, jer  se pokazalo da kao tim radimo odlično , dodaje Kecmanović. Zato i planiramo da nastavimo u istom ritmu i dalje, pa već na jesen krećemo sa projektom pisanja trilogije o Svetom Savi.

 Ta priča, nadovezuje se Stojiljković, mnogi misle, već je opšte poznata, medjutim mi ćemo se , kao i do sada potruditi, da iznesemo niz manje poznatih ili nepoznatih detalja iz života jednog od naših najznačajnijih istorijskih ličnosti, tako da se nadamo da će i ta trilogija biti uspešna, kao i ova koja je sada pred vama.

Bez obzira na kritike sa verskih stanovišta da knjige nisu  kanonski prilagodjene, nacionalističke optužbe i predrasude dela kritičara koji smatraju da je, samim tim što je ilustrovana, ujedno  i neozbiljna, autori ističu da je  naišla na dobar prijem kod čitalaca, što je, slažu se,  najbitnije.

Znate, kaže Kecmanović, nemoguće je, naročito kada pište, o ovakvim temama, biti po volji svima. Ali moje je duboko uverenje da će knjiga, s vremenom, dobiti svoju verifikaciju, jer su mnogi koji su joj prišli sa predrasudama, nakon što su je pročitali, promenili mišljenje.

Inače, treći deo sage o  Nemanjićima naći će se u knjižarama od 30. maja, a o interesovanju za ovu književnu formu i ovu tematiku govori i tiraž od 50.000 štampanih primeraka.

Dodajmo na kraju i to da ćete iduće nedelje, imati prilike da najpre, na talasima radio Koprijana, čujete, a onda na našem sajtu i Facebook stranici pročitate intervju sa Vladimirom Kecmanovićem, koji je govorio za naš radio.

J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *