Neodgovorni građani od „Maloških bara“ napravili divlju deponiju- Reagovala doljevačka komunalna inspekcija

Nekada su „Maloške bare“ u Malošištu bile mesto za odmor i rekreaciju mnogim meštanima, ali i stanovnicima okolnih mesta, sada je tamo sumorna slika. Divlje deponije naružile su ovo mesto jer neodgovorni građani redovno, nekada pod okriljem mraka, a često i danju, odlažu smeće, građevinski šut i zemlju, neretko i uginule životinje. Koliko je situacija alarmantna  govori u prilog i činjenica da smeće u „Maloškim barama“ bacaju i građani iz drugih opština ili pak iz Niša.

Komunalna inspekcija u opštini Doljevac je reagovala i nesavesnim građanima koji su na ovom mestu isipali tri kamiona građevinskog šuta biće napisane kazne.

Kako kaže Danica Cvetković, inspektorka, ovom ružnom ponašanju se mora stati na put i u narednom periodu biće pooštrene kontrole ne samo u Malošištu već i u svim naseljima.

  • Građani moraju da shvate da ovakvo ponašanje utiče na sve nas, jer se zagađuje životna okolina. Podsećam građane da postoje nadležne službe koje su zadužene za odvoz građevinskog šuta, odnosno JKP Doljevac, a ukoliko neko od građana izvodi građevinske radove može službi komunalne inspekcije da uputi zahtev i mi ćemo odobriti odlaganje građevinskog otpada na parceli koja je namenjena za takvu vrstu otpada. Postupak je vrlo jednostavan i brzo se završava, ali je pojedincima lakše da to bace gde im je zgodno ne razmišljajući o posledicama- kaže Cvetkovićeva.

Dodaje, da služba komunalne inspekcije u poslednje vreme ulaže ogroman napor da utiče na svest građana o zagađenju životne okoline tako da će u narednim periodu pojačati nadzor i pisati kazne, koje nisu male, i nada se da će konačno stati na put divljim deponijama.

  • Komunalna inspekcija ne može da kazni one koje ne “zatekne na licu mesta” kako bacaju smeće gde to nije dozvoljeno, ali može nakon prijave građana i identifikacije onih koji prave divlje deponije. Kazne se kreću od 15 hiljada dinara za fizička lica, a za pravna lica predviđena je novčana kazna od 50 hiljada dinara- kaže komunalna inspektorka.

Važno je, istakla je ona, da se divlje deponije ne stvaraju ponovo, kao i da građani povedu računa o privatnim parcelama, jer će se u suprotnom pokrenuti postupak za snošenje odgovornosti. Ona je pozvala građane da prijave divlje deponije bez obzira na to gde se one nalaze, ali i ukoliko imaju saznanja ko od građana nepropisno odlaže smeće mogu ih prijaviti ovoj službi.

  • Kada se desi da neko baci smeće ili životinjski otpad, nadležne službe izlaze na teren po pozivu, ali često ne zateknemo počinioca na licu mesta. Ovo otežava proces identifikacije krivca jer se smeće obično baca kada nema prisutnih svedoka. Ali ohrabruje činjenica da poslednje vreme građani podnose prijave protiv ovakvih počinioca- kaže Danica Cvetković.

Njen entuzijazam i trud je za svaku pohvalu i nadamo se da će pooštrene kontrole i nedavne kazne doprineti da opština Doljevac bude manje zatrpana smećem i da će građani konačno shvatiti težinu ovog problema koji ima ozbiljne posledice po životnu sredinu i zdravlje stanovnika.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *