Niske temperature pogoduju voćnjacima!

Topli dani u januaru uticali su da se neke voćke ranije probude iz zimskog mirovanja, a mraz i niske temperature u februaru mogu da oštete i utiču na budući rod voćaka. Dejan Tonić, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo,  iz PSS u Prokuplju, kaže da je još rano za procenu kakav će biti ovogodišnji rod voćaka. Kako kaže dobro je što ovih dana još uvek vladaju niske temperature i one povoljno utiču na stanje mirovanja voćaka.

On ističe da poljoprivrednici koji nisu u jesen okrečili stabla voćaka da to treba da učine što pre kako bi sprečili oštećena zbog oscilacija temperature.

  • Cilj krečenja voćaka jeste da se stvori bela površina, odnosno bela boja stabla, kako bi se na taj način omogućila refleksija svetlosti. Takođe, glavni razlog zbog kojeg se stabla voća kreče je sprečavanje pojave mrazopuca kore, kao i uništavanje mahovine i lišajeva koji su pogodno tlo za prezimljavanje štetnih organizama. Zagrevanjem debla dolazi do širenja dubljih delova tkiva, koje ne prati širenje kore te ona puca. Dolazi i do kretanja sokova odnosno vegetacije u voćki, zagrejano deblo prevari voćku da krene sa vegetacijom a onda niska temperatura zaledi te sokove i pucaju kora i kapilari u stablu. – ističe poljoprivredni stručnjak Dejan Tonić u izjavi za radio Koprijan.

On je istakao da poljoprivrednici koji u jesen nisu obavili rezidbu voćaka to treba da učine čim vreme dozvoli, dok nije krenula vegetacija, odnosno pre bubrenja pupoljaka.

  • Osnovni zadatak rezidbe je uspostavljanje ravnoteže između rodnosti i vegetativnog porasta. U istoj godini se mora obrazovati dobar i kvalitetan rod, normalan vegetativni porast i obrazovanje dovoljno rodnih pupoljaka za narednu godinu. Zato je bitno da poljoprivrednici koji nisu izvršili rezidbu urade to što pre kako ne bi uticali na rod voćaka. – ističe Tonić iz PSS Prokuplje.

Takođe, voćari moraju i da primene  agrotehničke mere i prihranu azotnim đubrivima po hemijskoj analizi. On podseća da ako poljoprivrednici ne znaju koliko i koju vrstu đubriva, odnosno koje hemijske formulacije, da primene u voćnjaku, mogu da se obrate PSS u Prokuplju i izvrše analizu zemljišta.

Na kraju ističe da u topličkom kraju, do sada nije bilo većih šteta zbog promenljivog vremena.

M. Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *