Novi pravilnici za podsticaje u poljoprivredi

Poljoprivredno  stručna služba Prokuplje podseća poljoprivredne proizvođače da je u 2019. godini potrebno izvršiti obnovu i registraciju poljoprivrednih gazdinstava na osnovu donetog pravilnika od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Obnova poljoprivrednih gazdinstava vršiće se od 1. marta do 30. aprila ove godine.

Takođe, u Pravilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva ima novih izmena. Pored dosadašnjih obaveza, poljoprivredno gazdinstvo je u obavezi da prijavi sve katastarske parcele zemljišta na kojima obavlja proizvodnju. U slučaju da ne prijavi sve parcele, poljoprivredno gazdinstvo prelazi u pasivan status i gubi pravo na podsticaje. Ukoliko se bave  stočarskom proizvodnjom neophodno je u Trezor izvršiti i prijavu životinja.

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi predviđa da pravo na podsticaj imaju: pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju,ostvaruje pravo na podsticaje u stočarstvu za tov junadi za najmanje tri grla tovne junadi po podnetom zahtevu, a za ostale vrste tovnih grla u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i ovim pravilnikom.

Zahtev za podsticaje podnosi se za svaku godinu od 1. februara do 31. jula tekuće kalendarske  godine, ako su grla predata klanici ili izvezena u periodu od 1. jula prethodne kalendarske godine do 30. juna tekuće godine. Izuzetno u 2019. godini zahtev za podsticaje podnosi se u propisanom roku ako su grla predata klanici ili izvezena u periodu od 1. oktobra 2018. godine do 30. juna 2019. godine.

Uz zahtev za podsticaje, za grla predata klanici, podnosi se prijemnica za otkupljena grla sa specifikacijom grla za koje se podnosi zahtev overena od strane klanice i nadležnog veterinarskog inspektora.

Savetodavac za stočarstvo Petrović Duška

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *