Obeležen Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti u organizaciji Udruženja “Živeti uspravno” Doljevac

Danas je Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, a Udruženje invalida „Živeti uspravno“ iz Doljevca je tradicionalno obeležilo ovaj značajni datum, jer kako kaže Dragana Božić iz ovog udruženja briga o zdravlju članova je naš prioritet.

Edukativna tribina povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa održana je u maloj Sali Javne biblioteke u Doljevcu, a predavač je bio doktor Miloš Stefanović iz Medikoma.

  • Najveći broj obolelih, njih 90 odsto boluje od tipa 2 dijabetesa. Dijabetes tipa 2 obično počinje u srednjem životnom dobu, razvija se sporo i podmuklo, ima blagu simptomatologiju i može godinama da se razvija neopaženo, sve dok se ne pojave dodatne tegobe. Simptomi koje ne smete zanemariti su: umor, učestalo noćno mokrenje, konstantna žeđ, glad, zamaglјen vid, teško zarastanje rana, gubitak telesne težine- rekao je dr Stefanović tokom edukativne tribine.

Ekipa doljevačkog Doma zdravlja i ovog puta je bila prisutna pa je članovima udruženja koji su došli na ovu tribinu i obeležavanje ovog bitnog datuma izmeren nivo šećera u krvi i dati su saveti o zdravom načinu života i kako sprečiti pojavu šećerne bolesti.

  • Dijabetes je hronična bolest koja se karakteriše povišenim nivoom šećera (glukoze) u krvi. Glukoza je glavni izvor energije za ćelije tela, ali joj je potreban insulin, hormon koji proizvodi pankreas, da bi mogla da uđe u ćelije. Ako nema dovolјno insulina ili ako insulin ne radi kako treba, glukoza se nakuplјa u krvi i izaziva hiperglikemiju, koja može imati teške posledice za zdravlјe. Neke od tih posledica su: srčane i krvne bolesti, otkazivanje bubrega, slepilo, nervna oštećenja i amputacije ekstremiteta- napominje ekipa Doma zdravlja Doljevac.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa predstavlja najveću svetsku kampanju posvećenu podizanju svesti o dijabetesu. Pokrenuta je 1991. godine od strane Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kao odgovor na rastuću zdravstvenu pretnju koju predstavlja dijabetes.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa je prilika da se podigne svest o ovoj bolesti, ali i da se podstaknu akcije za njeno smanjenje i eliminaciju. Dijabetes je bolest koja se može sprečiti ili kontrolisati promenom životnih navika, kao što su: zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, odustajanje od pušenja i izbegavanje stresa. Dijabetes je takođe bolest koja se može lečiti adekvatnom terapijom, uz redovne kontrole i konsultacije sa lekarom. Dijabetes je, na kraju, bolest koja se može pobediti solidarnošću, saradnjom i zalaganjem svih zajednica, organizacija i institucija, rekla je Dragana Božić sekretar Udruženja „Živeti uspravno“ Doljevac.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *