Odgovor na odbijeni amandman odbornika Dveri

Jovica Pešić
Jovica Pešić

Jovica Pešić, načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac, kaže povodom saopštenja za javnost koji je uputio Nenad Stojiljković odbronik Dveri u SO Doljevac, a povodom odbijenog amandmana koji je predložio, da usvajanje pomenutog amandmana  neće značajno uticati na unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine, a imaće negativne finansijske efekte na lokalni budžet i  pozitivne na republički.

On ističe, u izjavi za naš radio, da  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja, daje subvencije za najveći broj investicija u oblasti poljoprivredne proizvodnje, stočarstva, nabavku opreme, izgradnju skladišnih i prerađivačkih kapaciteta i sl., ali u većini slučaja, podnosilac zahteva u setu dokumentacije koju podnosi za dobijanje predmetnih subvencija, mora dostaviti i „potvrdu nadležnog organa jedinice lokalne samouprave prema mestu prebivališta, odnosno sedišta podnosioca zahteva da za predmetnu investiciju ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije), odnosno da ista investicija nije predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja, ne starija od tri meseca od dana podnošenja zahteva.

  • Bilo je tu dobrih sugestija da recimo možemo ulagati u elektrifikaciju poljoprivrednog zemljišta što će omogućiti mnogo niže troškove navodnjavanja, smatram da je to dobar predlog ali to ipak treba projektovati u sradanji sa EPS-om  i onda izdvajati novčana sredstva za te namene. – rekao je Pešić.

On je dodao da će u 2018. godini biti  izdvojeno oko 5 miliona dinara za infrastrukturna izdavajanja, a od kojih će poljoprivrednici  imati koristi.

  • Po osnovu navedenog, predlažili smo Skupštini opštine Doljevac – ne prihvatanje podnetog amandmana, već usvajanje predloga  Programa korišćenja sredstava   namenjenih razvoju poljoprivrede u opštini Doljevac za 2018. godinu, usvojenog na sednici Opštinskog Veća.- istakao je Jovica Pešić.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *