Opštinama zabranjeno da finansiraju protivgradnu zaštitu

Na početku nove sezone odbrane od grada, koja počinje 15.aprila, ponovo se aktuelizuje pitanje njenog adekvatnog finansiranja. Naime, godinama unazad sredstva koja je za te namene izdvajala država preko Republičkog hidrometeorološkog zavoda, odnosno Radarskog centra, nisu ni približno bila dovoljna kako za plaćanje srelaca, tako ni za nabavku optimalnog broja protivgradnih raketa. Zato su mnoge lokalne samouprave, pa i opština Doljevac izdvajale dodatna sredstva kako bi efikasnost odbrane od grada bila na visokom nivou.

Kako je Radio Koprijanu rekao načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac Jovica Pešić, opština Doljevac je do sada izdvajala godišnje oko pola miliona dinara za te namene, a budžetom za ovu godinu takodje su predvidjena sredstva u istom iznosu za ovogodišnju sezonu odbrane od grada. –Strelci su iz državne kase zaradjivali svega 4 000 dinara mesečno, tokom šest meseci koliko sezona odbrane od grada traje, što nije ni približno dovoljno uzimajući u obzir trud i obaveze strelaca i potebu da sve to vreme budu u blizini protivgradnih stanica  Zato su strelci bili opravdano nezadovoljni, te je opština Doljevac iz sopstvenih sredstava izdvajala novac da se ovi ljudi dodatno plate, kako bi se motivisali za efikasan i ažuran rad. Takodje, o svom trošku nabavljali smo i dodatne količine raketa, ističe Pešić.

Medjutim, poslednjih godina pojavio se problem zbog toga što su lokalne samouprave finansirale rad protivgradne zaštite, jer po propisima, ta oblast nije u njihovoj nadležnosti. –Kako nam je rečeno u Ministrastvu finansija, a sa čime se slaže i Državni revizor, samim tim što taj posao nije u našoj nadležnosti, ne može se ni finasirati iz lokalne kase. Tako da iako smo i za ovu godinu predvideli sredstva za te namene, veliko je pitanje  da li ćemo moći da ih iskoristimo.

To znači da za ovaj problem i dalje ne postoji adekvatno rešenje, iako sezona odbrane od grada samo što nije počela. Tako da će poljoprivrednici u Srbiji, pa i u opštini Doljevac ovog leta sa strepnjom gledati u nebo i strahovati za svoje useve. U opštini Doljevac inače postoje četiri protivgradne stanice.

J.Kozomara

One thought on “Opštinama zabranjeno da finansiraju protivgradnu zaštitu”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *