home Vesti OŠ “Vuk Karadžić” Doljevac: Nastava za sada regularna, nema naznaka prelaska na onlajn bilo kog odeljenja

OŠ “Vuk Karadžić” Doljevac: Nastava za sada regularna, nema naznaka prelaska na onlajn bilo kog odeljenja

Situacija sa korona virusom, nažalost komplikuje se iz dana u dan. To je uslovilo i porast broja odeljenja u školama koje prelaze na onlajn nastavu u okruzima na jugu. Naime, zbog toga što imaju bar dva učenika zaražena korona virusom, 16 odeljenja u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom prešlo je na nastavu na daljinu, kažu iz Školske uprave Niš.

Opština Doljevac trenutno, kako je u izjavi Radio Koprijanu rekao direktor škole Goran Ilić, nema takvih problema u održavanju nastave. U ovom trenutku virus korona je potvrdjen kod 4 dece, od kojih dvoje nije ni krenulo u školu 01.septembra zbog te bolesti, dok je dvoje obolelo od početka ove nedelje, a oko 20 dece je u izolaciji zbog obolevanje nekog člana domaćinstva.

Kada je pak nastavni kadar u pitanju, ni jedan nastavnik ne odsustvuje s posla zbog korone, a samo je jedan pomoćni radnik u izolaciji zbog obolelog člana porodice.

Situacija se, dodaje Ilić, prati na dnevnom nivou i za sada će se nastava odvijati na regularan način, u učionicama, uz časove od 45 minuta.

Povoljnim stanjem ne mogu se pohvaliti mnoge druge škole, pre svega u samom gradu Nišu.

Naime, 14 odeljenja koja od ove nedelje prate nastavu onlajn je iz Niša, i to kako osnovnih, tako i srednjih škola, konkretno  4 osnovne i 6 srednjih škola, a kod 31 učenika u Nišu potvrđen je virus.

Na onlajn nastavu u narednih 10 dana u pomenuta tri okruga prelazi još 6 odeljenja u 5 osnovnih škola i 10 odeljenja u 7 srednjih škola.

Inače, preporukama za rad u ovoj školskog godini, predvidjeno je da kada postoje dva potvrđena slučaja kod učenika u jednom odeljenju ili grupi, celo odeljenje (grupa) prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana.

Kako su saopštili iz Ministarstva prosvete, nastavu na daljinu na teritoriji zemlje prati 379 odeljenja i jedna grupa u Srbiji, što je 0,9 odsto od ukupno 38.187 odeljenja iz 1.666 obrazovnih ustanova.

Ipak, bez obzira na to što je situacija u školama pod kontrolom, to nikako ne treba da znači da može doći do bilo kakvog opuštanja kada je preduzimanje preventivnih mera u pitanju, poput nošenja maski i držanja distance, jer se i na teritoriji opštine Doljevac povećava broj obolelih od ove bolesti. Prema informacijama nadležnih dnevno se registruje 10 do 15 novih slučajeva covida19, a trenutno je aktivno oko 140 slučajeva.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *