OŠ “Vuk Karadžić” Doljevac odobrena sredstva EU za projekat “Rastimo zajedno”

Osnovna škola “Vuk Karadžić” Doljevac od sledeće školske godine realizovaće projekat “Rastimo zajedno”, podržan od strane EU, s ciljem unapređenja rada sa učenicima koji nailaze na poteškoće u učenju i kojima je potrebna dodatna podrška. Za rad sa djacima biće sertifikovano ukupno osam nastavnika i stručnih saradnika ovdašnje škole. Projekat “Rastimo zajedno” vredan  je 19 000 evra i  jedan je od 40 projekata koji će biti realizovani u osnovnim, srednjim školama i predškolskim ustanovama u našoj zemlji, s ciljem kratkoročnog finansiranja mobilnosti zaposlenih u obrazovanju. Inače, ovi projekti deo su šire projektne aktivnosti u okviru Erazmus+ projekta koji ima za cilj razvoj pojedinaca u raznim oblastima, a OŠ “Vuk Karadžić” je, iz ovog fonda, prvi put podržana.

Kako za Radio Koprijan kaže psiholog škole i koordinator projekta Ivana Nikolić, planirano je da projektne aktivnosti budu realizovane u trajanju od jedne godine, od decembra 2023.godine do decembra 2024. godine. –Tokom februara 2024. godine nastavnici i stručni saradnici naše škole koji budu obuhvaćeni programom provešće sedam dana na obuci o inkluzivnom obrazovanju u jednom od centara za obuke u obrazovanju u Italiji, zemlji koja se smatra pionirom u oblasti inkluzivnih obrazovnih politika. Stečena znanja primeniće u inkluzivnom obrazovanju u našoj školi, čime će se višestruko unaprediti rad sa učenicima koji imaju poteškoće u učenju.

Inače, Erazmus+ je jedan od najvećih programa EU  koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Nastao je 2014. godine, a 2021. je ušao u novi sedmogodišnji period sprovođenja koji će trajati do 2027. godine. Srbija je punopravna članica programa Erazmus+ od 2019. godine i ima status treće zemlje pridružene Programu, što znači da ustanove i organizacije iz Srbije mogu da se prijavljuju za sve vrste projekata u ulozi koordinatora i partnera, kao i države članice Evropske unije.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *