Osmacima poslednji rok (31.januar) da se izjasne koji će predmet polagati na trećem testu – Najviše birali biologiju

Učenici osmog razreda do petka, 27.januara, mogu da provere da li su pravilno evidentirane njihove odluke o izboru trećeg predmeta koji će polagati u okviru prijemnog ispita juna meseca. Đaci su do  kraja decembra imali mogućnost i vremena da  se izjasne koji će od pet ponuđenih premeta, pored srpskog jezika i matematike, polagati na završnom ispitu. Data im je mogućnost da izaberu jedan od pet predmeta: biologiju, geografiju, istoriju, fiziku ili hemiju. Do petka, 27.jaunara, na portalu „Moja srednja škola“ elektronskim putem mogu da provere tačnost izjašnjena učenika osmog razreda iz kojeg predmeta će raditi treći test, a takođe izbor predmeta mogu da provere i neposredno u školi.

U ponedeljak i utorak, 30. i 31.januara, škole će primati prigovore ili promene odluke na izjašnjenje učenika osmog razreda iz kojeg će predmeta raditi treći test i vršiti unošenje ispravki. Ove izmene biće omogućene neposredno u školi u vremenu od 8 do 15 sati.

U sredu, 1.februara, do 8 sati biće objavljena lista konačnog izjašnjenja učenika 8.razreda koji su predmet izabrali da polažu kao treći test. Lista biće objavljene na sajtu „Moja srednja škola“ i na školskoj oglasnoj tabli.

Đaci sa teritorije opštine Doljevac izjasnili su se tokom decembra meseca i kako kažu nadležni iz škole u Doljevcu najveći broj đaka je izabrao biologiju kao treći predmet na prijemnom ispitu, tačnije njih 84, zatim sledi geografija sa 78 prijavljenih učenika, istoriju je odabralo 12 đaka, a hemiju i fiziku polagaće po 7 učenika.

Nadležni iz OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac se nadaju da neće biti prigovora na izjašnjenje, već će možda samo nekolicina učenika promeniti mišljenje i sledeće nedelje odabrati neki drugi predmet. Kako kažu,  đaci su shodno svojim interesovanjima i znanju birali treći predmet za polaganje na prijemnom ispitu i da verovatno neće biti izmena.

Učenike osmog razreda očekuje 24.marta polaganje probnog prijemnog ispita iz matematike u vremenu od 12 do 14 sati, dan kasnije u subotu, 25.marta biće organizovano rešavanje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u vremenu od 9 do 11 sati, a istog dana rešavaće i treći test, odnosno predmet koji su odbrali u vremenu od 11.30 do 13.30 sati. Prema kalendaru koju je objavljen na sajtu „Moja srednja škola“ od ponedeljka 27.marta do petka 31.marta vršiće se analiza i bodovanje završnog ispita, tako da će đaci znati kojim znanjem raspolažu i na šta treba da obrate pažnju pred glavno polaganje završnog ispita juna meseca.

Podsetimo, od ove školske godine ukinut je kombinovani test, a umesto njega osmaci će polagati jedan od pet predmeta koji su do sada bili u sklopu tog testa.

Učenici osmog razreda su se do 31.decembra izjašnjavali koji predmet žele da polažu na trećem testu na maloj maturi. Ukupno se prijavilo 64.363 učenika, 197 učenika se nije izjasnilo. Birali su između geografije, istorije, biologije, hemije i fizike. Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj učenika opredelio se za test iz biologije, njih  38 odsto. Sledi zatim geografija za koju se opredelilo 28 odsto osmaka. Istoriju na maloj maturi želi da polaže 16 odsto učenika, a dalje slede hemija  koju je odabralo 9 odsto i fizika sa 8 odsto učenika.

Promenjen je i način bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *