Paljenje badnjaka u doljevačkim hramovima

crkva-bel-badnjak
Paljenje badnjaka u Belotincu (6.1.2016.) ARHIVA

Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posne večere.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara, Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tela. Ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.

Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna.

Obavezno je i unošenje slame, a na taj način se prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, položajnika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.

Inače  svi hramovi u našoj opštini večeras organizuju paljenje badnjaka.

Večernje bogosluženje sa paljenjem badnjaka u crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Kočanu počinje večeras u 17 sati. Nakon toga biće održan prigodan kulturni program, pa će svoje umeće recitovanja pokazati deca iz Kočana i Doljevca za sve prisutne građane.  Božićna liturgija, 7. januara, počinje u 8 sati.

U hramu Sv. Petke u Orljanu večernja služba sa paljenjem i blagosiljanjem badnjaka počinje u 16 sati. Nakon toga, u organizaciji MZ Orljane, sve prisutne očekuje skromni vatromet i grejana rakija.  Na Božić služba u ovoj crkvi počinje u 8.30h.

Večernja služba sa paljenjem i blagosiljanjem badnjaka, u crkvi Sv. Petke u Ćurlini, počeće večeras u 17.30.  Liturgija na sam dan Božića, 7.janura, počeće u 8 sati.

U hramu Sv. Romana u Belotincu, vernici će se okupiti na večernjem bogosluženju u 16 sati, kada će se obaviti i paljenje i blagosiljanje Badnjaka.

Božićna liturgija u ovom hramu 7.januara počinje u 8 sati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *