Počela Dečja nedelja- Školarci iz Malošišta obeležili „Plavi dan“

Pod sloganom “Veliko srce dece Srbije” danas je počela Dečja nedelja. Svake godine, tradicionalno, prva nedelja u oktobru mesecu posvećena je deci, odnosno tada se obeležava Dečija nedelja. Škole u opštini Doljevac obeležiće ovaj datum u duhu zaštite, unapređenja i promocije svih dečjih prava i podsećanja šta kao društvo činimo i činićemo da podržimo viziju sveta u kojem svako dete ima mogućnost da ostvari svoj puni potencijal bez diskriminacije, da je zaštićeno, volјeno i poštovano i da ima mogućnost da učestvuje u donošenju odluka koje utiču na njen ili njegov život, a u duhu naše tradicije i Konvencije o pravima deteta i svih pozitivnih međunarodnih i domaćih propisa.

Doljevačke škole obeležiće Dečiju nedelju nizom aktivnosti, a prema planu danas se obeležava  „Plavi dan“. Tako su učenici i predškolci OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac izdvojeno odeljenje u Malošištu u dogovoru sa učiteljima i vaspitačicom obukli plave majice, crtali su  u školskom dvorištu na temu dečjih prava i ukrašavali slogan ovogodišnje Dečje nedelje.

“Plavi dan” u školi u Malošištu

Utorak je „Crveni dan“  i u skladu sa tim svi učenici bi trebalo da obuku nešto crveno, a od aktivnosti biće organizovana pozorišna predstava za prvake u školi u Malošištu, a ostali razredi će prirediti maskenbal u svojim učionicama.

U sredu će školu u Malošištu posetiti pesnici koji stvaraju za decu i družiće se a njima tokom prepodneva. I ovaj dan je tematski pa će učenici biti odeveni u zelene kombinacije odeće.

U četvrtak  je žuti dan, a škola će u dogovoru sa učenicima i roditeljima organizovati u školskom dvorištu izložbu kućnih ljubimaca sa početkom od 11:30 sati.

U petak učenici će obući nešto belo, a u školama biće održan sportski dan i razna nadmetanja učenika, kako bi kroz sport, takmičenja i igru obeležili kraj Dečje nedelje.

Dečija nedelja, podsetimo,  traje od 2. do 8. oktobra, a  cilj je ujedinjenje svih društvenih aktera radi  kontinuiranog pobolјšanja položaja deteta. Ona je i prilika da se ukaže na postignuto, ali i na nedostajuće u oblasti promocije i zaštite dečjih prava.

Tradicija Dečije nedelјe je veoma duga – na ovim prostorima se obeležava od 1934. godine, od 1987. godine je na predlog organizacije Prijatelјi dece Srbije uvedena u Zakon o društvenoj brizi o deci. Od 2018. godine se nalazi u Zakonu o finansijskoj podršci porodica sa decom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *