Počela žetva, prinosi prosečni, cena kombajniranja kao i prošle godine

Ovih dana počela je žetva pšenice, a prema rečima poljoprivrednih stručnjaka ovog leta ratari se mogu nadati prosečnim prinosima od oko prosečnih 3,5 do 3,8 tone po hektaru, u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera. Cena kombajniranja je na nivou od prošle godine, izmedju 10 000 do 13 000 dinara i zavisi od mesta do mesta, s obzirom na to da je cena preporučena, ali ne i propisana.

Kvaliteti i kvantitet roda uslovljeni su, kako kaže Saša Stanković iz Poljoprivredno-stručne službe iz Niša, od primenjenih agrotehničkih mera. Gde su ratari tretirali pšenicu zrno će biti krupnije, a njegov kvalitet veći. Ono što se takodje zapaža na njivama, kako dodaje, je prisustvo raznih korova, koji u usevima pšenice ne bi trebalo da se nadje, zbog svoje toksičnosti i za životinje i za ljude, a što negativno utiče na kvalitet roda. Pored toga, napominje, zbog velike vlage u proleće, kao i obilnih padavina, na mnogim parcelama došlo je do poleganja useva, što uslovljavanja tamnije zrno, umanjenog kvaliteta.

Što se ječma tiče, kako kaže Stanković, ovogodišnji prinosi biće oko 4 tone po hektaru. Žetva ječma privodi se kraju, mada u našoj opštini nema značajnijih površina pod ovom ratarskom kulturom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *