home Vesti Počinju radovi, OPREZ NA PRUŽNIM PRELAZIMA: Nema putničkih vozova, ali ima teretnjaka

Počinju radovi, OPREZ NA PRUŽNIM PRELAZIMA: Nema putničkih vozova, ali ima teretnjaka

Pripremni radovi na rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac već su počeli i to u Belotincu, te od ponedeljka 18. oktobra više ne sabraćaju putnički vozovi na ovoj relaciji, dok teretni saobraćaj nastavlja da funkcioniše na 36 sati. Rekonstrukcija pruge Niš – Brestovac počela je na deonici Međurovo – Belotince, a radovi se najpre izvode u Belotincu.

S tim u vezi „Infrastruktura železnice Srbije“ upozorava sve učesnike u saobraćaju da će se i pored radova koji su započeli i obustave putničkog saobraćaja, teretni vozovi i u narednom periodu kretati prugom Niš – Brestovac i da je kontaktna mreža na ovoj deonici Koridora 10 i dalјe pod naponom. Zbog toga apeluju na sve učesnike u drumskom saobraćaju da poštuju propise i saobraćajnu signalizaciju, posebno na putnim prelazima, i da se ne kreću u blizini pruge i gradilišta, kako bi nesreće bile izbegnute i bili sačuvani lјudski životi.

Kako naglašavaju, radovi će se odvijati u terminima planiranih zatvaranja koloseka, koji će trajati od ponedelјka u 7.00 sati do utorka do 19.00 sati i od četvrtka u 7.00 sati do petka do 19.00 sati, saopštavaju iz Infrastruktura železnica Srbije.

Radovi na modernizaciji jednokolosečne elektrificirane pruge Niš – Brestovac, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju, obuhvataju kompletan remont i modernizaciju donjeg i gornjeg stroja pruge sa objektima na tom delu pruge, modernizaciju elektrovučnih postrojenja, kompletnih elektrotehničkih postrojenja (telekomunikacije i signalno sigurnosni uređaji) i elektroenergetskih postrojenja. Nakon rekonstrukcije, pruga Niš – Brestovac biće osposoblјena za brzine do 120 km/sat, a rok za završetak radova je juni 2023. godine.

Modernizacija pruge Niš – Brestovac, pored ostalog, obuhvata izgradnju osam novih armirano-betonskih mostova, od kojih će sa dužinom od 180 metara najduži biti most preko Južne Morave kod Malošišta. Projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija dvanaest propusta i tri podvožnjaka. Projektom modernizacije pruge Niš – Brestovac predviđena je isporuka i ugradnja 12 elektronskih putnih prelaza, što znači da će nivo osiguranja na svim putnim prelazima na ovoj deonici biti podignut na najviši nivo.

Modernizacija obuhvata i kompletan remont staničnih koloseka u stanicama Međurovo i Dolјevac, izgradnju javnog osvetlјenja službenih mesta, perona i staničnih trgova u Međurovu, Belotincu i Dolјevcu, kao i izgradnju perona i osvetlјenja u četiri železnička stajališta  između Niša i Brestovca. Izvođač radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš – Brestovac je konzorcijum bugarskih kompanija «Trace Group Holding PLC“ i „Balkantel“. Vrednost ugovora je oko 59,8 miliona evra, a finansiranje je obezbeđeno iz bespovratnih sredstava IPA fondova i budžeta Republike Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *