Podrška EU malom biznisu – 2,9 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku opreme i uvođenje usluga- pomoć i preduzetnicima iz Doljevca i Žitorađe

Ukupno 124 preduzetnika i preduzetnica, mikro i malih preduzeća iz Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije će uz bespovratna sredstva Evropske unije (EU) u visini od preko 2,9 miliona, nabaviti novu opremu i uvesti dodatne usluge sa ciljem da unaprede proizvodnju i tržišni potencijal i doprinesu povećanju zaposlenosti. Sredstva su opredeljena putem javnog poziva koji je sproveo EU PRO Plus program.

Među odabranim projektima nalazi se i jedan iz opštine Doljevac i dva preduzetnika iz opštine Žitorađa.

„Evropska unija podržava razvoj i konkurentnost sektora mikro i malih preduzeća jer upravo oni doprinose održivoj ekonomiji i većoj stopi zaposlenosti. Reč je o 124 preduzetnika i preduzetnice i njihovim porodicama koje će imati koristi od ovih sredstava, što je jedan od odličnih primera kako pristupanje EU direktno utiče na građane Srbije. Sa novom opremom ova preduzeća širom Srbije, a posebno u manjim i slabije razvijenim opštinama, unaprediće proizvodnju i zaposliti svoje sugrađane. Dodatno, na ovaj način, zajedno sa Vladom Srbije radimo kako na lokalnom tako i na ravnomernijem regionalnom razvoju”, rekao je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Podrška Evropske unije će biti usmerena na mlada mikro i mala preduzeća do pet godina starosti koja su u drugom investicionom ciklusu. Od toga skoro dva miliona evra je opredeljeno za 77 proizvodnih preduzeća koja se uglavnom bave proizvodnjom hrane, nameštaja, odeće kao i preradom drveta. Preostala podrška od 936.492 evra biće iskorišćena za nabavku opreme za ukupno 47 preduzeća koja se bave pružanjem usluga kao što su informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, usluge zdravstvene zaštite, održavanje i popravke.

Očekuje se da će ova preduzeća, koja će finansijski učestvovati u nabavci opreme sa 880.228 evra, tokom trajanja projekta sprovesti i društveno odgovorne aktivnosti i tako podržati svoje lokalne zajednice, kroz pomoć ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima ili doprineti zaštiti životne sredine.

PR „Stajkom“ Žitorađa koja se bavi proizvodnjom građevinske stolarije podržana je sredstvima EU u iznosu od 32.456 evra, a vrednost projekta je 39.268 evra.

Preduzeće „Rale-94“ iz Lukomira, opština Žitorađa, koje se bavi proizvodnjom, preradom i konzervisanjem voća i povrća dobilo je 14.394 evra pomoći od strane EU.

U opštini Doljevac sredstva su odobrena firmi za proizvodnju prozora i vrata „Aluming plast“ iz Pukovca u vrednosti od 10.851 evra za nabavku opreme.

Tokom trajanja javnog poziva za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća  koji je pripremljen i sproveden uz podršku Ministarstva privrede, program EU PRO Plus je organizovao 18 info-sesija koje su okupile preko 800 učesnika i učesnica, a zatim je od pristiglih 610 aplikacija, nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta preduzećima, za finansiranje  na osnovu očekivanih rezultata i efekata, održivosti, društvenog uticaja i troškova, odobreno ukupno 124 projekata.

Lista odobrenih projekata dostupna je na internet stranici programa EU PRO Plus:  Rezultati Javnog poziva za predloge projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *