Ponovo obavezno nošenje zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama

Radna grupa Ministarstva zdravlјa za postupanje u uslovima pandemije COVID-19 na sednici održanoj u Institutu za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ donela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom. Tako da će, prema toj preporuci postupiti i doljevački Dom zdravlja pa su maske od sada obavezne za sve pacijente koji dolaze u ovu zdravstvenu ustanovu, a zaštitne maske će nositi i svi zaposleni.

Kovid ambulanta Doma zdravlja Doljevac radi u vremenu od 7 do 20 sati, ali i posle ovog radnog vremena tako da će svi pacijenti koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije biti pregledani i testirani na prisustvo virusa COVID-19.

Kako dodaju nadležni iz Doma zdravlja Doljevac postupaće prema preporukama, kao i do sada, Radne grupe za postupanje u uslovima pandemije COVID-19, tako da će i dalje biti stavljen akcenat na značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

Biće obavezno  testiranje na COVID-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije, kao i obavezno testiranje kontakata sa COVID pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Što se tiče bolničkih ustanova biće obavezno testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19. Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odelјenja, kao i odelјenja gerijatrije i odelјenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.  Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

O zabrani poseta u bolnicama odlučivaće svaka zdravstvena ustanova u skladu sa epidemiološkom situacijom.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od COVID-19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv COVID-19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *