Predstavnici Ambasade Japana uručili donaciju Domu za invalidna lica u Doljevcu

IMG_20171024_123228Ambasada Japana donirala je doljevačkom Domu za odrasla invalidna lica, specijalno kombi vozilo sa rampom, koje je ovoj ustanovii te kako potrebno, s obzirom na to da u Domu boravi veliki broj nepokretnih i teško pokretnih osoba. Vrednost vozila je 27.000 evra , a svečana ceremonija uručenja održana je danas u prisustvu prvog sekretara ambasade Japana,  Jamata Masajošija. Takodje, primopredaji donacije prisustvovali su i pomoćnik Ministra za rad,  zapošljavanje i socijalnu politiku Miloš Janković, kao i predsednik SO Doljevac Dejan Smiljković.

IMG_20171024_121725Tom prilikom prvi sekretar Ambasade Japana gospodin Masajoši istakao je da mu je jako drago što je Vlada Japana bila u mogućnosti da pruži ovu pomoć kako bi se obezbedio bezbedan i pouzdan prevoz korisnika Doma za invalidna lica ka medicinskim ustanovama i svim drugim mestima koja njihov život čine boljim i ispunjenijim.-Vlada Japana, kako je tom prilikom istakao gospodin Masajoši, nastaviće da pruža podršku za ekonosmki i socijani razvoj ovog dela zemlje.

IMG_20171024_122938Direktorka Doma,  Lidija Ljutica, se u ime zaposlenih zahvalila na ovoj donaciji. – Naši korisnici dobili su ono što im je u ovom trenutku bilo preko potrebno, te još jednom iskazujem svoju zahvalnost narodu Japana.

U ime korisnika usluga Doma,  donatorima se zahvalio  Jovica Zupančić, koji već nekoliko godina boravi u ovoj ustanovi.

Tom prilikom uručene su zahvalnice kako Ambasadi Japana, tako i  Ministratsvu rada, kao i lokalnoj samoupravi. U planu je bila i sadnja drveta prijateljstva u dvorištu Doma, ali zbog loših vremenskih uslova, taj  čin  odložen je za neku drugu priliku.

Inače, tzv. POPOS donacije (Projekti za osnovne potrebe stanovništva) imaju za cilj da podrže socijalni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku podršku neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana. Od 1999. godine u Srbiji je realizovano 207 POPOS projekata u ukupnoj vrednosti od oko 12,4 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji tokom istog perioda premašuje 500 miliona evra.

J.Kozomara

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *