Prof. Vlasta Cenić nominovan za nagradu Najbolji nastavnik EX YU prostora

Profesor srpskog jezika i književnosti i poznati pesnik Vlasta Cenić iz Kočana ušao je u uži izbor za ovogodišnje priznanje Najbolji nastavnik sa prostora bivše Jugoslavije, koje dodeljuje Asocijacija najboljih  nastavnika EX YU (ANN EX YU).  Finalno okupljanje istaknutih prosvetnih radnika iz regiona je od 30.maja do 02. juna u Budvi, na  Drugoj regionalnoj konferenciji „Svijet obrazovanja briše granice“, na kojoj će biti dodeljena priznanja najboljima.  Oko 250 nastavnika nominovano je za ovu titulu, dok je u uži izbor ušlo njih 70.

Profesor Cenić je jedini predstavnik doljevačke opštine, dok iz Niša učestvuje još troje njegovih kolega. Medju najboljima se našao na osnovu velikog broja poena dobijenih popunjavanjem upitnika o svim aktivnostima u kulturi i obrazovanju tokom karijere.– Velika je to čast, a ja kao jugonostalgičar imao sam razlog više da se pridružim ovoj Asocijaciji. Tokom 37 godina mog radnog staža i preko tri decenije književnog stvaralaštva mogu se pohvaliti velikim brojem projekata, učešćem na mnogobrojnim manifestacijama, takmičenjima, književnim okupljanjima. Na osnovu svega toga ušao sam u uži izbor i pozvan sam na finalno okupljanje koje se ove godine održava u Budvi, gde će biti dodeljene  nagrade Najbolji nastavnik  i Najveća zvezda obrazovanja EX YU.

Iako se ovaj posao ne radi zbog priznanja niti bilo kakve materijalne satisfakcije, ipak dodaje najpoznatiji ovdašnji pesnik, prija kada se posvećen rad prepozna i nagradi i kada mlade kolege odluče da krenu istim stopama. –Jako se radujem što na ovaj način ispunjavam još jednu misiju, a to je afirmacija mladih nastavnika da se posvete ovom pozivu i drago mi je što su mnogi od njih  izrazili želju da u narednom periodu takodje postanu deo ove Asocijacije. Na taj način širimo to kolo, povećavamo broj ljudi koji se druže i razmenjuju iskustva, što je i osnovna naša misija.

Inače, i poster manifestacije koju organizuje OŠ „Vuk Karadžić“ iz Doljevca, „Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu“, a čiji je Cenić autor, izabran je medju 30 najboljih, od 110 prijavljenih, za ovogodišnju konferenciju ANN EX YU.-Umesto da držim govore izabrao sam da predstavim poster koji prikazuje naše aktivnosti, pre svega manifestaciju „Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu“, koja traje dve decenije i po kojoj smo prepoznatljivi u regionu. Naime, tokom njenog dvadesetogodišnjeg trajanja doljevačkim krajem prodefilovalo je mnogo književnih stvaralaca, ne samo iz naše zemlje, već i šire i nadam se da će u narednim godinama još mnogo njih doći, tim pre jer ovakva okupljanja podstiču nova druženja i stvaraju priliku za sklapanje novih prijateljstava. Srećan sam i zato što je škola stala iza ovog mog puta tako da ću svakako s ponosom predstavljati i našu obrazovnu ustanovu i ovdašnje djake i nastavnike i ceo Dobrič, mesto gde žive dobri ljudi, ističe Cenić.

Inače, ova konferencija nastala je na inicijativu dve učiteljice  Vesele Bogdanovik iz Makedonije i Željane Lukić – Radojičić iz Srbije, s ciljem osnaživanja, pružanja podrške, afirmisanja i promocije nastavnika entuzijasta koji su preko potrebni svim društvima ovog regiona, kao i umrežavanje najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije kako bi oni medjusobno bolje saradjivali, razmenjivali ideje i iskustva, kao i resurse u sferi obrazovanja i vaspitanja. Vizija ANN EX YU je stvoriti uslove u obrazovnim sistemima u kojima bi najbolji nastavnici bili značajno nagrađeni za svoj rad, uvaženi i poštovani u društvu kao i podsticanje najboljih učenika i studenata da se opredele za nastavničku profesiju.

J.Kozomara

One thought on “Prof. Vlasta Cenić nominovan za nagradu Najbolji nastavnik EX YU prostora”

  1. Браво професоре честитам од срца, заслужено нема шта јединствани сте у многим стваралаштвима свог домена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *