Propusti supervizora iz Doljevca ?

Goran Ilić, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Doljevcu
Goran Ilić, direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Doljevcu

Među školama, koje je navela „Politika“ u svom tekstu,  nalazi se i škola „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, a povodom navodnih nepravilnosti na završnom ispitu. Prema izvoru iz resornog Ministarstva, supervizori i nastavnivnici koji su kontrolisali završni ispit  nisu postupali u skladu sa ukazanim poverenjem od strane Ministarstva prosvete.

Kako prenosi „Politika“ , ukupno 28 direktora osnovnih škola ostaće bez fotelje, i još 27 supervizora snosiće sankcije za kršenje pravila na maloj maturi, ukoliko se ostvari namera prosvetne vlasti da se na taj način prekine niz neočekivano dobrih rezultata završnog ispita koje đaci nisu zavredeli samo znanjem. Među školama gde je postignut zavidan uspeh na završnom ispitu se ne nalazi i škola u Doljevcu, i resorno Ministarstvo nema zamerke na rad nastavnika i supervizora koji su kontrolisali polaganje završnog testa.

Direktor škole u Doljevcu, Goran Ilić, kaže za radio Koprijan, da zamerki na rad supervizora koji su bili u Doljevcu nema , ali da su neki supervizori iz Doljevca koji su bili rasporedjeni po niškim školama pod lupom nadležnih , ali za sada nema nikakvog zvaničnog dokumenta.

Rezultati kontrolnog pregleda potvrđuju sumnje da je u školama nepravilnosti bilo. U toj neslavnoj statistici Raški okrug je šampion, sa 12 osmoletki čiji direktori, po mišljenju nadležnih u prosvetnom vrhu, treba da budu smenjeni zbog propusta u organizaciji i sprovođenju završnog ispita. Isto važi i za direktore deset osnovnih škola u Pčinjskom i šest u Nišavskom okrugu.

– Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja izvršio je kontrolni pregled na ciljanom uzorku od 38 osnovnih škola iz Nišavskog, Pčinjskog i Raškog okruga. U celini gledano, kontrola je pokazala da direktori škola, odnosno predsednici školskih komisija, kao i supervizori koji su dolazili iz drugih škola, nisu bili dosledni u primeni svih propisanih procedura čiji je cilj osiguranje kvaliteta sprovođenja završnog ispita – objasnili su za list  „Politika“u Ministarstvu prosvete, naglašavajući da propusti rukovodilaca škola i supervizora nisu uticali na regularnost završnog ispita na nivou ustanove.

Po aktuelnim zakonskim rešenjima, ministar prosvete može da predloži školskim odborima da smene direktore osnovnih škola, ali preporuka nije obavezujuća. Stupanjem na snagu novog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čije se usvajanje najavljuje do kraja meseca, ministar će moći da smenjuje direktore.

M.J.

Izvor: Politika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *