Prvi dan polaganja male mature u Doljevcu protekao bez problema

Danas su đaci u Srbiji, polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, počeli polaganje male mature. U opštini Doljevac polaganje male mature počelo je na vreme i kako kaže direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Goran Ilić rešavanje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, proteklo je bez problema, a od 189 učenika osmog razreda, 187 je danas rešavalo test.

  • Prvi dan polaganja male mature je protekao bez problema, učenici su na vreme zauzeli svoja mesta po već ranije utvrđenom rasporedu, a testovi su podeljeni tačno na vreme. Učenici su imali 2 sata za rešavanje testa, a predviđeno da učenici ne mogu da napuste prostoriju prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta- kaže Ilić.

Dodaje, da kao i svake godine polaganje male mature se održava u školi u Doljevcu i kako ne bi remetili već unapred utvrđeni raspored sedenja po učionicama, izvođač radova koji vrši rekonstrukciju škole radove je počeo najpre od fiskulturne sale, a danas su obustavljeni radovi.

Prema planu, sutra, 22. juna, svršeni osmaci polažu matematiku, a u petak, 23. juna, učenici polažu izabrani test, odnosno jedan od ponuđenih pet predmeta koji su učenici birali do kraja decembra i  to je novina u odnosu na prethodne godine.

Što se tiče trećeg testa najveći broj đaka sa teritorije opštine Doljevac je izabrao biologiju kao treći predmet na prijemnom ispitu, tačnije njih 84, zatim sledi geografija sa 78 prijavljenih učenika, istoriju je odabralo 12 đaka, a hemiju i fiziku polagaće po 7 učenika.

Preliminarni rezultati biće objavljeni u nedelju 25. juna do 8 časova ujutru na sajtu Moja srednja škola, a roditelji tog dana imaju mogućnost prvostepenog prigovora komisiji ukoliko misle da neki zadatak nije vrednovan kako treba i to mogu da urade elektronskim putem.

Ukoliko ne mogu elektronski, kaže Ilić, mogu i neposredno u školi da vide rezultate u ponedeljak 26. juna.

Ove godine promenjen je i način bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *