Roditelji u Šarlincu odabrali udžbenike Fondacije Alek Kavčić- Knjige za 2.razred platili oko 2.500 dinara

Od 1. septembra đaci drugog razreda u Šarlincu učiće iz udžbenika Fondacije „Alek Kavčić, a roditelji su komplet knjiga platili oko 2.500 dinara. Kako su nam rekli roditelji iz Šarlinca odlučili su se na ovaj korak jer ponuđeni komplet knjiga koji se naručuje preko škole i plaća u nekoliko rata za njih je bio preskup.

  • Imali smo ponuđen komplet knjiga za drugi razred koji je koštao blizu 14 hiljada dinara. Na taj iznos treba dodati i sveske i školski pribor, pa bi cena opremanja jednog đaka bila oko 20 hiljada dinara. Na sajtu Besplatna biblioteka naručili smo knjige čija štampa košta 2,20 dinara po strani tako da smo  komplet platili oko 2.500 dinara. Za nas roditelje to je prihvatljiva cena – kaže jedan od roditelja.

Svuda gde su roditelji bili dovoljno uporni odabrani su udžbenici ove Fondacije. Kako su nam roditelji iz Šarlinca rekli udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“ odabrali su van škole i svi su bili saglasni, jer su udžbenici odobreni od strane resornog ministarstva i ne vide problem oko njihovog korišćenja u nastavi.

  • Mi smo naručili udžbenike ovog izdavača. 7 kompleta smo platili, a 7 je Fondacija poslala besplatno jer su roditelji učenika korisnici neke pomoći ili se pak radilo o trećem detetu u porodici. Tokom razgovora i roditelji koji su dobijali besplatne udžbenike preko škole bili su saglasni da naručimo ove komplete jer oni kupuju radne sveske. Kada saberu iznos koji treba da odvoje za kupovinu ovih knjiga ispada da je jeftinije da naruče  komplet preko Fondacije- kažu roditelji iz Šarlinca.

Dodaju, da jedino u kompletu nedostaju udžbenici iz muzičkog, digitalnog sveta i izbornog predmeta, ali da će to naknadno od drugog izdavača uzeti.

Kažu, da su za besplatne udžbenike saznali putem interneta, a pažnju im je privukao primer učitelja iz Niša koji je odličio da ove knjige koristi u radu i vođeni tom preporukom odlučili su da kupe udžbenike koji, prema rečima roditelja, su višestruko jeftini i imaju postupno besplatne elektronske verzije za pojedine udžbenike.

Inače, na sajtu www.besplatnabiblioteka.com ukoliko želite da naručite udžbenike za prvi razred osnovne škole najskuplji udžbenik platićete 495 dinara, a najjeftiniji košta 90,20 dinara. Ukoliko izaberete udžbenik čiji je izdavač Zavod za udžbenike neće platiti ništa, jer su oni potpuno besplatni, a njihovu štampu finansira o svom trošku Fondacija “Alek Kavčić”. Slična situacija je i sa knjigama za drugi, treći i četvrti razred, s tim što nedostaju za drugi i treći razred udžbenici iz muzičkog, digitalnog sveta i izbornog predmeta, a za četvrti i udžbenik iz likovne kulture.

Treba napomenuti da ove cene važe za štampane udžbenike.

Što se tiče roditelja čija deca pohađaju višu nastavu, odnosno od 5. do 8. razreda, i njima su ponuđena štampana izdanja knjiga, ali za neke predmete Fondacija Alek Kavčić  nema udžbenike.

Tako za učenike 5. razreda na sajtu je ponuđen gotovo ceo komplet knjiga, ali će roditelji morati da kupe od drugog izdavača knjige stranog jezika za 1.godinu učenja, sem ako nije u pitanju engleski jezik.

Za učenike 6.razreda ponuđeni su udžbenici iz fizike, tehnike i tehnologije sa konstruktorskim setom, informatika, engleski jezik i likovno. Ostale knjige bi morali da kupe od drugih izdavača. Slična situacija je i sa udžbenicima za 7.razred.

Za osmi razred ponuđeni su udžbenici iz matematike, fizike, biologije, hemije, istorije, tehnike i tehnologije, likovnog i engleskog jezika.

Treba napomenuti da za 5.razred roditelji ni dinara neće platiti knjige iz engleskog jezika  i biologije, za 6. razred potpuno besplatni štampani primerci su udžbenici iz fizike, odnosno knjiga i zbirka zadataka i engleski jezik.

Za 7.razred i 8.razred  besplatno se dobijaju udžbenik i radna sveska iz engleskog jezika.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *